Скъпият алкохол в съседна Турция засилва интереса към варенето на ракия в България, споделиха жители на русенски села с преобладаващо население от турския етнос. Хората там разказват, че заради високите цени на твърдия алкохол в южната ни съседка, често им звънят роднини, които искат да им сварят ракия в България и да им я изпратят в Турция, предаде кореспондентът на БГНЕС в крайдунавския град.

Най-облагодетелствани са шофьорите на турски ТИР-ове, които използват служебното си преминаване през България, за да посетят тукашните си роднини и да се заредят със сравнително евтин алкохол. По техни думи литър ракия в Турция излизал около 100 турски лири, което при обменния курс към момента надхвърля малко над 50 лева.

В Русе ангажирането на казан за варене на ракия струва средно около 40 лева, със собствени дърва и следене на процеса. Ако не ви се занимава с осигуряването на дърва и не ви се стои с часове край казана, можете да оставите материала и срещу 20 лева допълнително ще получите готов продукт.

Специалистите съветват, след като ракията е сварена, да се вземе проба от нея и да се занесе в лаборатория, където ще измерят температура, градуси и Ph. Ако има отклонения от нормата, на място се предлагат необходимите съставки и добавки, за да може ракията да стане мека, топла и пивка. Има и възможност за допълнителни екстри чрез добавяне на различни „чипсове“. Основен е дъбовият, който е в различни варианти, в зависимост от това дали искате ракията да наподобява коняк или уиски. Всичко това - замерване, изчисления на пропорции заедно със закупуването на добавки, за да се достигне желаният вкус, градус, цвят и аромат, излиза около 15 лева.