Мълчах дълго. Беше ме срам заради чирпанлии, които с едно решение на Общински съвет буквално зачертаха статута на къща-музей Яворов в Чирпан и я превърнаха в литературна къща, но повече няма да мълча! Това заяви пред БЛИЦ главният уредник на къщата на Яворов в Чирпан и председател на Фондация “П.К.Яворов” – Тодор Иванов.
“Въпросното решението, което общинарите вземат буквално тихомълком е от края на миналата година. Датата му е от 25.10. 2012 г., а номерът на акта, узаконяващ това недомислие, е Решение 159 на Общински съвет. Решението е внесено от кметицата на общината Кичка Петкова. И така с един замах е зачертана историята на един уникален музей, оцелял единствен в години от най-новата ни история в родния град на поета-Чирпан и веднага е създаден Исторически музей с юридическа самостоятелност. За негов директор е назначена Нася Якимова вр.и.д. до конкурс. С това си решение за създаването на Исторически музей, за който видно от документа”, казва Тодор Иванов.

Междувременно от общината заявяват и обещават на Явора Стоилова, която се среща с общинското ръководство на 15 януари, решена да дари своя наследствен дял от родната къща на поета на Фондация “Яворов”. За това си решение Явора Стоилова - едната от двете наследници на къщата на Яворов, съобщи първо пред кореспондента на БЛИЦ, а агенцията бе единствената, която тиражира тази новина светкавично предния ден. Така на следващия ден 15 януари, дошла от София в Чирпан във връзка с Яворовите януарски дни и 135-та годишнина на поета, Явора Стоилова прекарва

3 часа в общината на среща с ръководството й относно намеренията си. От там я уверяват, че още на 16 януари ще бъде подписан договор за обновяването на къщата-музей Яворов в Чирпан. И този договор ще се подпише от кмета на община Чирпан и фирма-изпълнител ДЗЗД „Консорциум Бигла 3 - Европлан”. Стойността му е 757 252.20 лв. без ДДС. По него се предвиждат ремонти и обновяване на къщата на поета, на библиотеката, на експозиционната зала и архива на музея, изграждане на културно-информационен център, тоалетни за посетители, рампа за хора с увреждания и пр.

Парите са от Оперативна програма „Регионално развитие”. Дали пък тази тлъста ремонтна хапка не е ябълката на раздора за срочната промяна на статута и дейността на една доказала се в годините уникална по профила и значението си къща-музей на големия Яворов в родния му град?- Въпрос, на който трудно за сега може да се даде ясен отговор. След разговорите с общинското ръководство пред репортера на БЛИЦ Явора Стоилова заяви, че макар и да се е надявала юридически да изчисти този проблем като дари най-после своя наследствен дял от къщата на Фондация “Яворов” - това за сега не може да стане.

Но то ще бъде факт само при едно условие: Ако къщата на Яворов запаси своята юридическа самостоятелност и отново стане “Къща музей П.К.Яворов”. Тогава тя ще дари своя наследствен дял от нея на юридически самостоятелното лице Къща музей Яворов под контрола и управление на имота на Фондация Яворов. Тя се надява в най-скоро време този акт да е факт и тогава юридически тя ще приключи със своя дел от дарението си./след като разбира за променения статут на къщата б.а/Апропо, другата наследница на дял от къщата на Яворов е проф. д.н. Димитрина Нанева, правнучка на Яворов. В този ред на събитията около тихомълком променения статут на къщата музей на Яворов дойде и тоталното възмущение на учени и литераторите, разбрали за това на самата Научна конференция в Чирпан във връзка със 135-а годишнина от рождението на Яворов. Израз на възмущението им стана Декларация с адрес до Министъра на културата, до кмета на общината и председателя на Общинския съвет, до електронните и печатни медии. Под тази декларация са подписани редица видни писатели, литературни критици и учени. В нея между другото се казва:

„Идвайки в Чирпан на традиционните Яворови януарски дни, с недоумение научихме, че родната къща на Яворов е останала без статут на музей. Искаме да изразим своето възмущение от този недомислен акт на чирпанските общински съветници. Родната къща музей на Яворов е средище на културната дейност в Чирпан и отдавна се е превърнала в емблема на града. Изказваме своето недоумение от това решение за принизяване на музея на Яворов до музейна експозиция – къща „П.К.Яворов” и подчиняването й на Историческия музей в града. Всяка година Чирпан е посещаван от хиляди почитатели на Яворов. Те идват, за да видят къде се е родил гениалния поет, за да се преклонят пред него и да вдишат от въздуха на неговия дом. е идват за да посетят Къщата музей „Пейо Яворов”, защото в съзнанието им родната къща на поета олицетворява самия Чирпан. Призоваваме и силно се надяваме общинското ръководство да преосмисли своето решение и в най-скоро време да пристъпи към процедура за регистрация на музея и обособяването му като самостоятелно юридическо лице. Така този паметник на културата ще остане една духовна твърдина с национално и европейско значение.”

Под декларацията стоят подписите на видни учени и творци, между които проф. Михаил Неделчев, проф. Д.н. Димитрина Нанева- правнучка на Яворов, проф. Николай Даскалов, проф. Цветан Ракьовски, доц. д.ф.н. Николай Димитров, гл. асистент д-р Илиана Димитрова и ще много други. Към декларацията на участниците в научната конференция за Яворов се присъединиха още много литературни творци, които не успяха да сложат подписите си, също и чирпанлии, възмутени от очевидно набързо взетото решение на общинските съветници за статута на къщата музей в града на поета. Пред „Блиц” Явора Стоилова изрази благовидното си намерение, че тази несправедливост ще бъде поправена в най-скоро време, но ако това не се случи- няма да оставят така този въпрос, а ще търсят всякакви възможни законови средства той да бъде решен в полза на доказаните в годините възможности на къщата музей Пейо Яворов в Чирпан.

Керка ХУБЕНОВА, БЛИЦ