Разрушителните "мисии" на "Синия кит" - играта, разтърсила целия свят, стигнаха и до Пазарджишко. На децата се дават предизвикателства от рода на: да си изрисуват кит върху дланта с бръснарско ножче, да гледат страшни филми, да правят и изпращат "секси" снимки, да подпалят дома си, да извършат кражба. Задължително изискване е да изпратят запис, който да доказва, че задачата е изпълнена стриктно, пише "Пазарджишка Марица".

За инвазията на играта в Пазарджишко разказа Валерия, която е майка на ученик. Синът  от известно време бил доста запален по "Синия кит", заедно с приятели прекарвал доста време на компютъра. Първоначално младата майка не се притеснила. Детето разказвало, че за да мине дадено ниво, трябва да изпълни някакво предизвикателство.

Жената смятала, че всичко е във виртуалното пространство. Миналата седмица обаче момчето споделило, че мисията му била да скочи от високо място и попитал родителите си това не е ли опасно. А ние сме спокойни, че детето ни е вкъщи и си стои кротко на компютъра, коментира шокираната майка. Добре че преди да направи нещо, Митко винаги ни пита, иначе не ми се мисли какво щеше да стане. 

Родителите обяснили на сина си, че това е опасно и не е игра за деца. Заедно изтрили профила му. След това се обадили на близките на приятелчетата му и им обяснили за опасната игра. Валерия и още няколко майки са се заели да разпространят до всички свои познати за рисковете на играта. Те недоумяват как може тя все още да не е спряна, след като има пострадали деца по цял свят.