Пролетта е на прага ни, а в Монтанско долетя и първият щъркел. Снимката на предвестника на пролетта е направена от радостна гражданка, пише BulNews.bg.
Птицата е забелязана във Вършец. Местна жителка твърди, че щъркелът от понеделник вечерта вече обитава гнездото си. С появата си той е донесъл огромна радост на малки и големи, които не спират да снимат красивата птица.

Мъжкият щъркел се е настанил в старо гнездо, което е разположено на върха на комин на стара къща в квартал „Заножене“.


Снимка: Бул нюз бг

Дългоклюната птица вече е започнала да ремонт на жилището си. Очаква се до седмица да долети и женската му половинка.

Това обаче не е първият щъркел, забелязан в региона. Преди дни птицата долетяла в село Николово, а  ято от 50-ина щъркела кацна на градския стадион в Дунавци вчера.

Пристигането на предвестника на пролетта е надежда за добра, здрава и плодородна година. Поверието е, че ако видиш щъркела в полет, всичко през годината ще ти върви в полет. А ако щъркелът е кацнал, ще си сънлив и мързелив през идното лято.

Любопитно е и това, че в момента, в който видиш щъркел за първи път в годината, трябва да си пожелаеш нещо и то ще се сбъдне. Също така всеки, който е видял прелетната птица, трябва да закачи мартеничката си на плодно дръвче, за да бъде изобилна годината му.