Швейцарска делегация от посланици пристигна в пловдивския квартал „Столипиново“, за да се запознае на място с ромската интеграция в най-голямото гето в България и Европа. Вместо тържествено посрещане, ромите възроптаха срещу показното "зачистване" на махалата за гостите, съобщава trafficnews.bg.
 
Един от мъжете в гетото демонстративно изсипа кофата си с отпадъци в краката на посланиците. Причината - посланиците стояли на конкретно място, изравнено от багери, което до вчера е потъвало в мръсотия и лавина от отпадъци.
 
Според ромите, само час преди височайшата делегация да дойде в махалата, багер е минал и е изринал традиционната камара от смет, която се трупа със седмици и от която се разнася зловонна миризма на леш в квартала.
 
Показната демонстрация обаче бе прекъсната от полицейска намеса, а ромите - отстранени на безопасно разстояние от посланиците. Протестно ритуално изсипване на боклукчийската кофа бе придружено от одобрителни възгласи на хора от махалата:
 
„Трябваше ли да дойдат официални гости, за да се сетите да почистите“, попита един от мъжете.
 
Предстои визитата да продължи по програма. В Община Пловдив Българо-швейцарската програма за сътрудничество съфинансира общински проект за интеграцията на роми и други уязвими групи чрез образование и здравеопазване.
 
Посланиците на Швейцария в България, Албания, Косово, Сърбия, Македония и Румъния, както и швейцарският представител в борда на Ромския образователен фонд (Будапеща) са в Пловдив за Четвъртата регионална среща на Швейцарската агенция за развитие и сътрудничество (ШАРС), посветена на  ромската интеграция (12 - 15 март 2018). Посланиците ще посетят изгражданите в момента в "Столипиново" образователен и здравен център, ще се срещнат с учители, родители и деца в Детската градина „Лилия“ и ще споделят на семинара богатия си опит от различни страни.