Институциите да се задействат и да помогнат на бедстващата 64-годишна бургазлийка Станка, за която БЛИЦ писа по-рано днес. Това призова управителката на общежитието в бургаския ж.к. „Славейков”, в което от близо година е настанена пенсионерката. Според Николина Ширин, жената се нуждае от спешна медицинска помощ, тъй като има диабет, от който раните й не зарастват, пише Флагман.бг.
„Изключително съм радостна, че в Бургас все още са останали млади и активни хора, способни да се отзоват на подобен зов за помощ. Ситуацията е много сложна, тъй като въпреки вашата помощ – това, че намерихте гледачка, в крайна сметка се оказва, че това е само временно решение”, обясни Ширин, която е дългогодишен управител на общежитието в бл. 45 и през годините е помагала в подобни случаи многократно.

Консенсус между нея и Дружество на инвалидите в Бургас, ръководено от филантропа Пламен Делев бе постигнат като тя гарантира, че жената ще остане в общежитието докато се оправи. „Това обаче е напълно временно решение и оттук нататък започва истинската борба”, подчерта управителката.

Междувременно десетки откликнаха на молбата на Делев да започне кампания за събианее на пари. Въпреки че 64-годишната Станка не е платила наема си от 147 лв. за септември, тя ще може да остане там, защото само днес бяха събрани малко над 500 лв. Те ще могат да покрият разходите й за наем, както и надника на възрастна бургазлийка, пожелала да се грижи за жената.

Борбата продължава, тъй като със сигурност ще се наложи да бъдат събрани още средства. Състоянието на Станка е влошено, заради диабета, а семейството й – дъщеря и син, са отказали да се грижат за нея.

По информация на съседи, преди години Станка била прехвърлила апартамента си на дъщеря си, а синът й бил останал много разочарован от това нейно решение.

Жената има тежка форма на диабет и за нея в момента е жизненоважно да бъде прегледана от лекар и приета в болница, ако е нужно. Пенсионерката е напълно неподвижна, не е способна дори да отиде до тоалетната сама и е изправена пред задънена улица.

Събраните от Дружеството на инвалидите в Бургас средства ще стигнат за разходите за болногледачка за около месец. След това е много вероятно ако не бъдат взети мерки жената да остане на улицата.