Родители и експерти се събраха пред поредната страховита детска градина "Надежда" в Плевен, от която се появи аудио запис с крясъци, заплахи и обиди. Записът е накраен в края на миналата седмицата в първа група "Детелина".
Записът е направен тайно и публикуван от фалшив профил във фейсбук. Така благодарение на него родителите установяват какво се случва с децата им. 

"От известно време майка ми, като прибере дъщеричката ми от градина, тя се напишква. Предполагах, че това е, защото в предната градина беше малтретирана и постоянно я взимах с червен гръб. Помислих си, че и тук стават същите работи. Запитах я какво става и тогава ми показа, че лелята я е ударила през ръката", каза Елеонора, майка на едно от децата от градината, в ефира на bTV.

Иво, друг родител, добавя: "В началото нямах никакви притеснения. Но сега след записа като си оставим децата, не знаем какво се случва вътре. Трябва да има видео контрол в самата градина. По отношение на г-жа Гатева не мога да кажа нищо".

Директорката Даринка Стойчева потвърди, че учителката ще бъде отстранена от работа: "Аз също съм много изненадана и шокирана от това, което чух на записа. В момента Гатева е в отпуска по болест и ще поискам писмено обяснение. Ние имахме 2 родителски срещи в началото, никой нищо не е споменал. Не са идвали родители при мен. Имаше една анонимна жалба, но това беше относно събиране на средства, но 
такова поведение не съм очаквала, че мога да чуя".

Зам.-кметът на Плевен Стефан Милев заяви: "След като се появи записът в неделя, в понеделник бе разпоредена проверка. Веднага бе сформиран екип. Установено е, че наистина аудиозаписът е от детската градина "Надежда". Проведен е разговор с директорката. После са иззети писмени обяснения и от госпожата. Наистина се чуват реални крясъци и викове. Съветвам всички родители, ако имат някакви съмнения, веднага да подават жалби към общината. Веднага се разпорежда проверка и се установява дали сигналът е верен".