„Морето ври от паламуд. Пасажите се появиха още началото на септември, но никой не вярваше, че рибата ще е толкова много. Радваме се като деца”, разказват рибари от Бургас, цитирани от „Труд” и се кръстят нещо да не развали слуката им.

Първоначално паламудите били малки – по 250 грама, но бързо стигнали почти до килограм. Причината за това е, че имало много „ем”- дребна прозрачна бяла рибка, наречена „ува”, с която паламудът се хранел, споделя рибарят Жельо Попов от селището Ченгене скеле край Бургас. „Много едър и рано дойде тази година”, обяснява Попов. През ветровитите дни, които хванаха миналата седмица, в морето влизали само големите лодки – „Казваме им „мичуринките”, защото едно време ги правеха в завод в Царево, чието старо име е Мичурин”, добавят колегите му. Слуката била неочаквано добра – по десет каси на лодка на вечер. Най-много били пасажите между Черноморец и созополския остров Свети Иван, както и при устието на Ропотамо. На рибната борса „Краснодар” в Бургас пресният паламуд сега върви по 8 лева килото. По сергиите има и едър чернокоп – по 8- 9 лева, защото още е кът, и по- дребен сафрид – по 6 лева за кг.

Сафрид, барбун и чернокоп радват и рибарите по Северното Черноморие. В последната септемврийска седмица е имало и добър улов на дребен паламуд, но в момента лодките стоят вързани по кейовете заради бурното море. Стопаните им не се притесняват, защото очакват силен сезон. Първите белези са налице – за разлика от миналата нулева година, сега морето ври от чернокоп. Затова цената му на борсата във Варна падна двойно за дни от 15 до 7-8 лв./кг.

Сафридът също поевтиня от 8 на 5- 6 лв./кг, а най-дребният – граца, се продава по 3 лв. като хамсията и едрата трицона. Барбунът върви по 5 лв. килото, а най-евтина е цацата – 2 лв./кг. По-достъпна е цената дори на калкана, която падна от 28 до 22 лв. за кило. Рибарите се надяват на богат улов чак до края на годината. Те чакат скоро и на Север да се появят едър паламуд и лефер, които се хранят със сафрид и барбун. Паламудената есен сгрява сърцата на рибарите и те се стягат да консервират част от улова си с майсторлък, който през годините са учили от старите морски вълци.