По една обществена тоалетна на 50 000 души има в София, а в морската столица Варна съотношението на броя на нужниците за публично ползване и населението е едно към 100 000. Това сочат данните на общините, цитирани от в. „Монитор“.

От цифрите става ясно още, че макар годишно Столичната община да отделя 40 хил. лв. за поддръжка на градските тоалетни, те са крайно недостатъчни за населението в столицата. През април миналата година в парка пред НДК бяха монтирани и две автоматизирани тоалетни. Ползвателите им могат да облекчат нуждите си срещу 1 лв., като таксата е разписана в наредба на Столичната община.

От тогава до края на септември в касата на кметството от двете тоалетни са влезнали близо 22 хил. лв. Общината има идея подобни тоалетни да бъдат поставени във всички паркове, които предстоят да се ремонтират.

Жилите и гостите на София могат да ползват действащите обществените тоалетни в Южния парк и Борисовата градина. Близо два милиона души в града чакат на опашка и пред 30 екотоалетни. Химически кабинки има в паркове “Владимир Заимов”, „Княжеска градина”, „Гео Милев“, „Дружба“, „Лебеда“ , „Врана“, Градската градина, градина Докторски паметник, Национална художествена галерия, „Кристал“, „Буката“, „Св. Георги“ и др. От 2002 до 2014 г. София е разпродала осем градски тоалетни. Като цените за всяка са различни, има сделки както за 20 хил. лв., така и за 80 хил. лв.

Във Варна се пада по една обществена тоалетна на 100 000 души, сочи статистика от 2014 г. По цялото протежение на централните булеварди „Мария Луиза“ и „Осми приморски полк“ няма нито един градски нужник.