Изненадваща и непозната за Бургас фирма е на път да поеме концесията на Северния плаж в Бургас, пише Флагман.бг.
На започналото преди минути заседание на Министерския съвет ще бъде разгледано предложението за предоставяне на ивицата за 20 години на „Палм инвест” ЕООД от Смолян. Предложението е под №14 в дневния ред на МС.

Компанията е спечелила търга на Министерството на туризма, получила е най-висока оценка за комплексното си предложение – инвестиции, цена на шезлонг и чадър, както годишна наемна цена. Тя е с двоен резултат над останалите.

На второ място в процедурата е „Крам инс” ЕООД, трети са „Уотърсайд” ЕООД. Последната фирма е свързана с бившия наемател на плажа Атанас Атанасов.

„Палм инвест” ЕООД е регистрирана в Смолян през 2016 година. Фирмата е еднолична собственост на 37-годишния Йордан Тодоров Хаджихристев. Справка показа, че Хаджихристев участва в няколко фирми, опериращи в сферата на строителството, хотелиерството и други. Хаджихристев се занимава с йога, поддържа активна гражданска позиция и често се появява в смолянските медии.

Вицепремиерът Валери Симеонов обаче се закани да гласува против концесията на Северния плаж, защото има подозрения, че e нарушен законът. Спечелилата фирма, предложила едва 140 хил. лева годишен наем за плажа, а сред участниците имало и такива с оферти от 650 хил. лева, подчерта Симеонов.

В процедурата участваха шест фирми, а концесията постоянно бе забавяна заради жалби. Това наложи плажната ивица да бъде отдадена под наем, докато се избере концесионер, за да се обезпечи сезонът. Процедурата бе спечелена от "Съмър инвест" ЕООД, която има 5-годишен договор, но той ще бъде анулиран, след като бъде подписана концесията с "Палм инвест".