Днес в 10:00 часа стартира Балон фиеста Разлог 2013. В авиационното събитие се включиха 7 топловъздушни балони и 3 парапланери, които полетяха над Разлог. За втора поредна година на територията на община Разлог се провежда фиеста с топловъздушни балони.
Инж. Красимир Герчев кмет на Община Разлог заедно със своя заместник кмет Иван Гюров и Емил Пачаджиев управител на хотел „Римска баня” наблюдаваха атрактивното събитие. Вторият българин летял в космоса Александър Александров също присъства на първия полет в рамките на Балон фиеста Разлог 2013, като не пропусна възможността да направи снимки за спомен.

40 души от Украйна, Молдова и България обособени в компактни 5 и 6 членни екипажи полетяха днес с балони. Във въздуха летяха по 3-4 души, а останалите ги следват с автомобил и даваха наземни команди. В небето над Разлог се издигна един балон от България, един от Молдова и 5 от Украйна. За по-голяма част от участниците летенето с топловъздушни балони е хоби. Средентусиастите са едни от най-добрите украински пилоти на бойни изтребители, представители на Федерацията по въздухоплаване на Украйна.

Преди полета екипажите на топловъздушните балони проведоха задължителния предполетен брифинг и инструктаж по безопасност на летците, след което спрямо данните от подвижна метеостанция се определи площадката за излитане. Топловъздушните балони летят на височина 200- 300 м надморска височина. Максималната височина, на която те се издигнат е 500 м, а минималната, на която летят е 100 м. Най-голямото майсторство в управлението на балон е пилотът да използва оптимално въздушните течения. Уникалното шоу в Разлог, което успя да привлече интереса на хората,продължава и през следващите дни.

До 23 януари продължава фестивала на топловъздушните балони в Разлог. Всеки ден екипажите провеждат брифинг и при подходящи метрологични условия се подготвят за полет. В зависимост от посоката и скоростта на вятъра се определя и площадката за излитане. Предварително определените терени за излитане да площадките до футболен стадион Разлог, и до комплекс "Три планини".

За сигурността по време на атрактивното балоненото шоу са ангажирани екипи от полицията, пожарната и Спешния медицински център в Разлог.Мобилизирани са и екипи от Планинската спасителна служба.