Със сълзи на очи излезе днес от съдебната зала 49-годишният Светослав Димитров. Бургазлията излежава 5-годишна присъда за кървавата катастрофа на 15-ти юни 2011 г. на АМ „Тракия”. Тогава, около 1 часа сутринта, автобус на печално известната фирма „Ентуртранс”, пътуващ от София за Бургас, се преобръща край Пловдив след удар в мантинелата и се самозапалва. 9 пътници загиват след мелето, а 10 са тежко ранени, съобщава "Флагман".

Към днешна дата шофьорът на автобуса-ковчег Светослав е излежал по-голямата част от присъдата си и има право да поиска да бъде пуснат предсрочно на свобода.

„Той осъзнава вината си, че не е трябвало да тръгва с този автобус и че не е успял да го овладее при възникването на техническата неизправност. Но има много по-ниска вина за случилото се от другите двама осъдени”, каза в залата адвокатът на Димитров.

Самият Светослав, който има да излежи още малко над година и половина от наказанието си, промълви, че жена му и едно от децата им са тежко болни и трябва да се грижи за тях.

„Имам болно дете. Припада в ръцете на жена ми, припада в час. Жена ми също е болна и не може да се грижи сама за него. Моля Ви да ме освободите предсрочно, за да се грижа за семейството си”, промълви в съда бургазлията.

Мъжът бил един от най-примерните зад решетките. Спазвал стриктно режима, заради което е награждаван многократно, включително и с отпуск, съобщи началникът на Бургаския затвор Бранимир Мангъров. Той уточни, че оценката от риска на рецидив при Светослав е много ниска, каквато е била още при влизането му зад решетките. Освен това лишеният от свобода работел на външен обект. Според шефа на зандана са налице необходимите изисквания за предсрочното освобождаване на Димитров.

На противоположното мнение бе представителят на Окръжна прокуратура. Според държавния обвинител молбата на бургазлията е неоснователна, тъй като той не е дал достатъчно доказателства за своето поправяне и е изтърпял половината от наказанието си едва преди 2 месеца.

Окръжният магистрат Цвета Попова обяви, че няма как да уважи молбата на Димитров. Бургаският съдия мотивира решението си с това, че спазването на правилата и доброто поведение са задължения на всички лишени от свобода и няма как да се приемат като изключение. Това е причината и за промяната на режима на осъдения от общ на лек.

„Съдът не може да приеме, че превъзпитателният процес вече е приключил. Здравословните проблеми на членове на семейството Ви са отчетени от колегите още при постановяването на присъдата”, съобщи съдия Попова.

Решението явно разстрои Светослав, който беше изведен от залата със сълзи на очи. Той обаче може да обжалва становището пред следващата инстанция.


Босът на "Ентуртранс" Ениз Ченгел се издирва с червена бюлетина от Интерпол, след като потъна вдън земя, за да не влезе в затвора

Припомняме, че освен шофьора на автобуса-ковчег ефективни присъди за зверското меле получиха още шефът на транспортния отдел на „Ентуртранс” Николай Точев, както и босът на фирмата Ениз Ченгел. Последният обаче в момента се издирва под дърво и камък от Интерпол. Ченгел потъна вдън земя, след като разбра, че трябва да влезе в затвора за 10 години.

По време на делото стана ясно, че състоянието на злощастния автобус е било трагично. Въпреки това основна вина за катастрофата имал точно шофьорът Светослав Димитров, категорични са експертите.

„Направени са много сериозни огледи. Констатирано е, че спирачната уредба има сериозни неизправности, но и при това и състояние автобусът би спрял, ако водачът бе задействал спирачната уредба, а не да завърти волана наляво“, заяви в края на 2013 г. проф. Станимир Карапетков.

Шестима от пътниците загинаха на място, други трима починаха по-късно в болница. Най-младата жертва е едва на 14 години. Сред починалите бе и говорителят на полицията в Стара Загора - Йонка Георгиева.