Филмът "Ботев е идиот", който излезе миналата година, предизвика остра дискусия след своята премиера, вече може да се види и на канал "Кинематограф" на YouTub. Той бе публикуван за безплатно гледане в сайта за видеосподеляне.
Режисьор и продуцент на късометражния филм е Деян Барарев. Националистически формации и фенове на футболния отбор "Ботев" (Пловдив) се обявиха против него и алармираха, че е поругано името на Христо Ботев. По-късно лентата бе преименувана на "В час с Ботев".

Стотици зрители вече коментират впечатленията си от филма на страницата на "Ботев е идиот" в "Кинематограф".

"Разбирам, че това видео не трябва да се взима на сериозно и че в него има дълбок смисъл и т.н., но първо това видео предназначено за тези хора, за които е направено никога няма да достигне до тях и те никога няма да го разберат и второ по-важното за мен е че това видео можеше да се направи и по друг начин без това гръмко и доста PR заглавие с цел привличане на вниманието на гърба на Ботев. В крайна сметка по-добре е да изграждаме от колкото да рушим. Нека да запазим Българските си патриоти чисти и святи каквито винаги са били и да не обвиняваме Ботев за това, което е сторил и ако в днешно време има такъв човек Ботев да не го наричаме глупак. Не, не е глупак този, които иска да промени системата - нещата, а е глупак този, които му се присмива и го нарича глупак.", коментира Димитър Клатуров.

"Интересно видео, целящо се да бъде нещо велико, или поне нещо добро, но абсолютно наивно. Нищо ново не казвате - образованието куца, политиците са престъпници, далаверки диктуват правилата, радикални промени трябват, трябва да се осъзнаем и т.н. и т.н. Всеки го вижда това. Съмнява ме, че някой вярва в обратното. Лесна и много удобна е позицията, която това видео и много хора заемат, защото лесно е да казваш колко са зле нещата и колко си разочарован. Горделивост е това. То и по края на видеото си личи. Трудното е наистина да се решиш да подходиш сериозно към нещата - първо към себе си, защото промяната почва от вътре навън, а не обратното, и после вече към заобикалящия те свят (аман от добри хора, които толкова искат дапомогнат на другите, а самите те са толкова зле...). Видеа от този характер се навъдиха прекалено много и посланията им се размиха тотално. Не ме разбирайте погрешно, може да сте направили това с чиста цел, но това не е най-добрия подход и мисля, че ще се съгласите. ''Дела трябват, а не думи.'', е мнението на Виктор Кунчев.

"Хубав сюжет, грабва и заинтригува с "ябълката на раздора", както и е повод за безкрайни дебати след това. Все пак нали това е идеята на киното да представи реалността такава каквaто е и да накара хората да се замислят?", пише младеж, който е изгледал видеото.

"Идеята на клипчето не е подигравка нито с Ботев нито с България", пише друг привърженик на лентата. Други пък са по-скептични от видяното и пишат: "Съжалявам ама на мен това не ми харесва според мен това е една подигравка със самия Ботев ,той не заслужава такова отношение ...".

"Ботев е идиот" печели специалната награда на младежкото жури на фестивала "Festival de Courts Métrages de la Côte Bleue".