Българска агенция по храните започва проверки на храни, предлагани от световни компании, дали продуктите им за нашия пазар не са с по-ниско качество. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов. Целта ни е да видим например дали в шоколадовите изделия за нашия пазар има същия процент какао, какъвто е в тези за западния пазар, обясниха от БАБХ за „Труд“.

При месните и млечните произведения ще се следи дали не съдържат повече консерванти и добавки. Експерти ще взимат проби от търговската мрежа в страната, които ще се изследват в наши лаборатории. Още не е уточнено как ще се взимат пробите в чужбина. В проверките ще участват и експерти от Комисия за защита на потребителите и Федерация за защита на потребителите.

Взимането на пробите започва от понеделник – 22 май и ще продължи до края на юни.

Петте групи продукти, които ще бъдат изследвани, са произведени в Германия, Швейцария, Италия, Австрия, Дания, Холандия, Франция. Става въпрос за шоколадови изделия, безалкохолни напитки, месни и млечни продукти, детски храни, поясни министър Порожанов.

Словакия, Чехия, Унгария и Хърватия вече са потвърдили наличие на разминаване в показателите на стоките на техния пазар и същите – на пазарите от Западна Европа, каза Порожанов.

Резултатите от изследването ще бъдат внесени в Европейската комисия, която може да вземе мерки срещу прилагането на двойствени стандарти при храните, уточниха от агенцията по храните.