Суха мъчителна кашлица, липса на тонус и сили за живот – това са първите признаци, които усещат болните в момента. През последните дни те се увеличават лавинообразно, без статистиката да отчита това.
Сутрин в градския транспорт в столицата освен досадното звънене на мобифоните, ще чуете поне 3-4-ма души, които подкашлят – на кратки серии и повърхностно. В офисите всеки втори е болен, кашля и обяснява, че минала седмица детето му било болно, спрели го от детска градина, а сега и двамата родители са болни и едва се влачат.

Кашлицата е в началото. Тя е суха и се явява на пристъпи. Започва безобидно – сякаш гърлото е пресъхнало от климатика в офиса. Опитите за прочистване обаче не водят до резултат. Кашлицата продължава, а ден-два след това се явяват болки в гърлото и хрема. Гласът пада и състоянието рязко се влошава. Температурата може да се качи, но може и въобще да не надвиши 37,7.
И без температура състоянието е мъчително и принуждава човек да остане на легло.

„В момента ни разболява грипен вирус В, а не както бях прогнозите, че ще е актуален и водещ грипен вирус А. Интересно е, че тази година грипната епидемия започна с увеличаване на бройката болни с грип В, и сега, в края на сезона, отново 70 процента от болните са с грипен вирус В, а едва 30% се дължат на вирус А”, обяснява за "Монитор" проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Заедно с него заради променливото време се множат и парагрипните вируси Не е ясно кой от тях е причина за увеличаване на болните и то в този сезон, в който обичайно дори „опашката” на грипната вълна се е стопила.

Парагрипните респираторни вируси са опасни най-вече за по-възрастните хора, които имат болно сърце, хронични заболявания на белите дробове, бъбреците и ендокринните жлези. Те са особено неблагоприятни и за малките деца. Вирусите обичайно се активизират, когато времето е променливо и в преходните сезони. Те са над 200 разновидности. Най-голямо е семейството на риновирусите. Те се размножават изключително бързо и са силно прилепчиви и се предават не само по капков път, но и при контакт с ръцете.

Те са особено устойчиви в околната среда. Могат да се предадат чрез ръкостискане, неизмити ръце, пипане на телефонна слушалка, върху която при кихане са останали следи. Това се доказа през последните години. Те поразяват горните дихателни пътища и носната лигавица и предизвикват синузит и гърлобол.

Ето какво обяснява проф. Кантарджиев за различното лечение от грипен вирус В:


- Проф. Кантарджиев, независимо дали грипът е А или В, симптоматиката е една и съща. На практика това е едно и също заболяване. Налага ли се това разграничение, освен от научна гледна точка?

- Важно е и трябва да се има предвид дори и от личните лекари, защото лечението е различно. Грипен вирус В не се влияе от традиционни изписвания римантадин, той не му влияе. Затова трябва да използват тамифлу. И ако това противовирусно лекарство се изпие още в първите 24-36 часа от началото на заразата, ефектът е много добър. Тежката грипна инфекция минава за около 3 дни. Като клинична картина грип В не е по-различен. Започва внезапно, има болки в ставите и мускулите, болки в орбитите на очите и температура с втрисане.

- Това втора вълна ли е, или е така наречената опашка на грипната епидемия?

- Няма втора вълна, нямаше и сериозна епидемия. Това е доказателство, че никакви прогнози за грипа не могат да се правят. Той винаги може да ни изненада. И през февруари, когато имаше най-много болни, София не стигна епидемични стойности. Болните от грип като цяло тази година бяха 2-3 пъти по-малко в сравнение с миналата. Увеличаването на случаите през февруари съвпадна със зимната ваканция на учениците. Това спомогна като че ли за ограничаване на заразата и до мащабна епидемия не се стигна. Това още веднъж сочи, че прогнози трудно се правят. Грипът вече затихва. Случаите намаляват, но присъствието основно на грипен вирус В го прави различен.

Още медицински новини четете на най-полезния здравен сайт myclinic.bg