По повод подаден в полицията на  06.01.2018 г. сигнал от представители на предаването „Господари на ефира“ за корупционни практики в ТД НАП - София, на 08.01.2018 г. Софийска градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство за престъпление по чл. 301 от НК (подкуп).

Сигналът, подаден чрез предаването, се отнася до гражданин, пострадал от действията на длъжностно лице.

След проведено изключително интензивно разследване, в хода на което са извършени множество процесуално-следствени действия, на 13.02.2018 г. към наказателна отговорност е привлечен С.Л.- служител на ТД НАП - София, по обвинение за престъпление по чл. 302, т.1 и т.2 вр. чл. 301, ал.2 вр. 20 ал.2 вр. чл. 26, ал.1 от НК ( получаване на подкуп чрез изнудване посредством служебно положение).

Към наказателна отговорност е привлечен и съучастникът на С.Л.- В.К. Спрямо нея са предявени две обвинения - за съучастие в престъплението по чл. 302, т.1 и т.2 от НК , и за престъпление по чл. 304б, ал.1 от НК /търговия с влияние/.

С. Л. и В. К. са с наложени мерки за неотклонение „подписка“.

Софийска градска прокуратура благодари на екипа на предаването „Господари на ефира“ за проявената гражданска позиция при подаването на сигнала до компетентните органи.

Използваме възможността да подчертаем, че именно доброто взаимодействие с разследващите журналисти и незабавната реакция на ГД“НП“ и Софийска градска прокуратура доведоха до събиране на доказателства съгласно изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс за   престъпната дейност на обвиняемите лица и нейното преустановяване.
 
Припомняме,че поредицата от репортажи на „Господари на ефира” разкриха корупционните практики на организирана банда, с център НАП, която рекетира бизнеса

Разследването разкрива схема за рекет от страна на данъчни служители срещу собственик на неголяма фирма.

В схемата са Стефан Лозанов, главен публичен изпълнител в НАП, адвокатка, бивша служителка на НАП и още длъжностни лица.