Въпросната незаконна мигрантска вълна стана възможна и поради продажното поведение на граничните органи. Това заяви математикът проф. Михаил Константинов. „Тези хора в уязвима позиция трябва да знаят, че ако искат помощ, трябва да го направят по установения начин. Има си КПП-та”, подчерта професорът пред БНТ.
По думите на Константинов бежанците не са дошли у нас, за да се интегрират. „Да ги върнем там, където им е родината и да им помогнем да излязат от блатото”, заяви той.

Що се отнася до това как е реагирала държавата при бунта в Харманли, проф. Константинов посочи, че бунтове от този тип трябва да бъдат потушавани веднага с максималната разрешена по закона сила. „Когато започнаха да се появяват първите провокатори и да хвърлят камъни по българската жандармерия, тогава трябваше да бъдат респектирани и бунтът да бъда потушен. Те обаче ги оставиха да се разрасне. По-късно стана ясно, че на мястото е имало катаджии”, коментира проф. Константинов.  

Той бе категоричен, че главният виновник за това, което се случва, е международното положение. „Първо разбичкаха Афганистан, след това разбомбиха Ирак, унищожиха Либия след това нападнаха Сирия. Първопричината, която докара тези хора, е там”, подчерта Константинов.

Професорът предупреди, че предстои падането на Мосул, след това и Рака. „Това са 50 000 завършени главорези. 25 000, половината от които ще минат от тук, са готови за Европа. Те са озверели, те обичат да убиват. Те ще минат през България и ние трябва да се подготвим да ги посрещнем. Първо, изкарва се армията, която в максимална степен да пази границата, а не да чакаме унгарците. Трябва да е ясно на всички, че българската граница не е разграден двор и тук има закони”, подчерта математикът. 

Тези, които се страхуват от превземане на страната, трябва да бъдат спокойни. След случая в Харманли стана ясно, че това няма как да се случи. Мигрантите нямат никакъв шанс пред организираната сила на държавата, заяви от своя страна социалният антрополог доц. Харалан Александров.

По думите му мигрантите са повече жертви, отколкото заплаха.

Според Александров страната ни не е подготвена да реагира в подобна ситуация. „Много ни е трудно да конструираме предварителна картина за тенденцията и рисковете, пред които сме изправени и да се подготвим. Систематично се проваляме да разпознаваме проблема, когато е рано. Тази институционална безпомощност, която е наследена, постоянно изисква намесата на най-високото ниво на властта, в случая премиера Бойко Борисов. Това за пореден път показва, че имаме страшно много неща да свършим”, коментира той.