Историческата ревизия от последните години позволява пълзяща индулгенция на нацизма. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев във връзка с появилите се в интернет снимки с нацистки поздрави на представители във властта, които доведоха до оставки, предаде „Фокус“. 
Той посочи, че точно заради тази индулгенция вижда и такива скандали. „Въпросът е много по-фундаментален и принципен. На 9 май поздравих целия български народ за победата над нацизма. Болшинството от политиците не го сториха, а сега всички казват, че има проблем“, коментира държавният глава.

Той обърна внимание, че дори в разделена следвоенна Европа от Желязната завеса е имало абсолютен консенсус и от двете страни за осъждането на нацизма. „Ние трябва да продължаваме и да сме единни в този консенсус“, посочи той. Радев заяви, че не приема подхода на властта с уклончивите коментари, при които се измъкват, отчитайки професионализма на хората. „Не е там въпросът за професионализма. Въпросът е ние осъждаме ли тези явления или не. Обнадежден съм от българското общество и от неговата реакция. Мисля, че осъждането на нацизма трябва да бъде абсолютно задължително. Извинението в случая е най-добрият подход“, коментира Радев. По думите му се внушава, че ако си обикновен гражданин е допустимо да се шегуваш, но ако си част от властта е забранено.

„Не става въпрос за позицията, която заемаш в обществото. Всички сме част от това общество, независимо дали си обикновен гражданин или политик. Тези роли се сменят много бързо. Никой не се съмнява във високия професионализъм на тези хора. Проблемът е на друго място“, посочи Радев. Според него това е въпрос на морален избор и всеки сам решава за себе си.