С над 250 уникални бутилки и още близо 3000 литра вино „Вила Ямбол“ отпразнува Трифон Зарезан. Празникът на виното под надслов „Пазим духа на виното“ се провежда за четвърта поредна година и събра рекорден брой посетители – над 10 000 в родния град на най-старата изба в Южна България. Така се превърна в най-мащабното честване на виното. Бяха пресъздадени традиционни ритуали за плодородие и благоденствие, включително кукерски обичай за здраве и берекет, а винената фиеста включваше безплатна дегустация на качествени напитки и специално приготвени мезета. Ути Бъчваров изнесе специално кулинарно шоу, а народната певица Славка Калчева успя да вдигне на дълго и цветно хоро присъстващите.

Особеностите на тероара, традициите и богатото наследство на региона в правенето на вино са вдъхновение за екипа на родния производител, който е сред най-големите на национално ниво. Неслучайно eдноименната марка на “Вила Ямбол“ Kabile носи името на античния тракийски град в знак на почит към традициите на региона като винопроизводител. „Нашата компания с достойнство и чест защитава традициите на региона и богатото му наследство вече близо 100 години. Вярваме, че именно те са в основата на успеха ни в България и по света. Горди сме, че с вината, които правим, „Вила Ямбол“ се е превърнала в реклама за нашия град и регион. Щастливи сме, че компанията разнася славата по света, както на своите продукти, така и на Ямбол и България.“, коментира при откриването на Празника на виното изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов.

„Хубавата храна и качественото вино са двете най-важни съставки за празника на българина. Затова и неотменно те вървят заедно“, коментира Ути по време на готвенето. Събитието е своеобразна прелюдия към Международния маскараден фестивал „Кукерландия“. По този начин се подчертава връзката между традициите на кукерските игри с древните Дионисиеви празници и славата на Ямболския край като отколешен винарски район и Земя на кукерите.
Голямото предимство за „Вила Ямбол“ е, че 90% от вината се правят със собствено грозде, което обезпечава производството. Избата управлява около 10 000 дка лозя като работи с едни от най-популярните и обичани сортове. Освен с марките вина „Вила Ямбол“ и „Кабиле“ производителят е популярен на пазара и с ракиите си – „Ямболска“ и „Стралджанска“. Любопитна подробност е, че това е една от малкото родни изби със собствен цех за рециклиране и производство на бъчви. В нея работи най-старият бъчвар с над 50 години опит в правенето на бъчви.

На празника бе обявена и новината, че до края на годината „Вила Ямбол“ ще пусне на пазара нова серия от три вида тероарни вина от висок клас. „Те са създадени в микрорайони около Ямбол, които съчетават невероятни вкусове, благодарение на уникалната комбинация от климат и почви. Компанията инвестира ежегодно в нова техника и следим най-добрите световни тенденции във винопроизводството“, сподели шефът на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов.