За броени часове олигархичното задкулисие и присъдружния им Съюз на съдиите, спретнаха поредното си активно мероприятие, този път на територията на Софийския апелативен съд. С пасквил, озаглавен „Заявление“ и закачен в коридора на съда, съдия Милен Василев се жалва, че уж бил неправомерно отстранен от разглеждането на няколко дела, между които и такова с материален интерес от 102 млн. лв., свързано с КТБ, като обвинява ръководството на съда в непрозрачност.  

Документът се появява като снимка първо във фейсбук-профила на съдията от грантово зависимия Съюз на съдиите Васил Петров, оттам цъфва и на стената на бившият шеф на Софийски районен съд Методи Лалов, който аплодира „смелостта“ на Василев. Разбира се, след това „новината“ за броени минути е мултиплицирана в „Капитал“ на обвиняемия скандален бизнесмен Иво Прокопиев и в сайта „Медиапул“ на бившата говорителката на Иван Костов Стоянка Георгиева. 

Истината обаче е съвсем различна от поредната порция медиен фалшификат, поднесена ударно от бухалките на задкулисието. 

Въпросното дело вероятно се е появило неслучайно на бюрото на Милен Василев. Публична тайна е, че разпределението на делата в Софийски градски и в Софийски апелативен съд може да бъде пробито. Защо съдия Василев държи неистово именно той да реши въпросното дело, едва ли ще има отговор. Без отговор ще остане и въпроса какъв е интересът в случая на съдия Василев. По- важното е, че в отстраняването си от делото съдия Василев вижда нова възможност, този път за кариерното си израстване. Как – като се постави в услуга на съдебното задкулисие около кръга „Капитал“ и зависимия Съюз на съдиите, като им поднесе нов „скандал“ срещу неудобни на задкулисието съдии. Оказва се, че съдия Милен Василев на няколко пъти е изявявал желание да бъде преместен на работа във Върховен касационен съд, но не е отговарял на критериите за това, а и честно казано – от Върховния съд никой не го е искал. Сега обаче съдията е съзрял „пропуска“ си към висшата съдебна инстанция използвайки една рутинна административна процедура, каквато е вътрешното разместване на съдебни състави, извършено по повод избирането на съдия Стефан Гроздев за член на ВСС. След като делото му е било иззето, Василев прави опит да превърне този „казус“ в билет за издигането си в подчинения на Лозан Панов Върховен касационен съд. Този път като се превърне в главо действащо лице в добре организиран от съдебното задкулисие сценарий. 

Така в изкуственото създаване и мултиплициране на нов съдебен „скандал“ олигархичното задкулисие цели от една страна дискредитирането на неудобните им съдии, а от друга - създаването на нов медиен „борец“ за прокарване на техните интереси в съдебната власт. Сега в образа на съдия Милен Василев. По подобие на Румяна Ченалова и на друг виден магистрат-протестър – следователят Бойко Атанасов.