Над половин милион лева печалба след сделка със Столична община си е докарал общинският съветник от СДС Николай Желев, твърди в. “България днес”.
Срещу 3 100 лева Желев е успял да се сдобие с право на строеж в столичния квартал "Надежда". Малко след сделката с общината, синият съветник допълва разрешителното с части от други бивши общински терени. Веднага след това го отстъпва на частна фирма. В замяна Желев и съпругата му Теодора получават като обезщетение почти 400 кв. м апартаменти и магазини.

Серията от изгодни сделки на общинаря започва на 13 септември 2004 г. Срещу 3100 лева фирмата му ЕТ "Желев ДМ - Николай Желев" купува от Столична община правото на строеж върху ателие за химическо чистене с площ 43 квадрата в квартал Надежда.

Няколко месеца след покупката общинарят препродава апетитното разрешително на съпругата си Теодора за 10 хил. лв. Три години по-късно Николай и Теодора Желеви започват да разширяват атрактивното разрешение за строеж. На 29 септември 2008 г. те разменят част от него срещу идеални части от съседен парцел с 28-годишната Гергина Алексиева. Случайно или не, парцелът на Алексиева също се оказва придобит след заменка от общината
срещу апартамент в квартала. Сделката е реализирана през 2006 г. след решение на общинския съвет.

Справка в имотния регистър показва, че 28-годишната дама има за какво да е благодарна на Николай Желев и колегите му. Според документите по сделката парцелът с площ 855 кв. м е оценен на 50 450 лв. или 30 евро на квадрат. По същото време цената на терените в квартала се търгуват на няколкостотин евро за квадрат, категорични са брокери.

Семейството на общинския съветник и Гергина Алексиева сключват нова сделка. Срещу 373 лв. Алексиева продава на Николай Желев и съпругата му Теодора по още един процент от терена си. Същия ден тримата учредяват право на строеж върху имотите си, което прехвърлят на строителна фирма "Солотекс".

Срещу възможността да построи две сгради с РЗП от 4640 кв. м строителното дружество е задължено да обезщети всеки от собствениците на атрактивния терен с недвижими имоти. Днес жилищният комплекс е почти готов, а столичният общинар вече е собственик на магазин, 3 просторни ателиета, апартамент, два гаража и паркоместа и склад с обща площ от близо 400 кв. м Според брокери при средна цена на жилищата в квартала от 600 евро за квадрат,скромната инвестиция от 4 хил. лв. е донесла на Николай Желев печалба от близо половин милион лева.