Бойко Борисов „плува“ по-спокойно във „водите на международната политика“, справя се логично и добре. Това каза политологът Първан Симеонов за 100-те дни на управление на кабинета „Борисов“ 3, пише Фокус.
По думите му Борисов вече има опита на един от най-дълго управлявалите български лидери и в същото време опита на един от старите като стаж в Европа. „Това го кара да поглежда с по-голяма увереност към външнополитически задължения. Нещо, което като че ли не бе неговата стихия до този момент. В същото време предстоящото европейско председателство го задължава да се занимава с външнополитически теми“, коментира Първан Симеонов.

Според него България е длъжна да играе известна роля в международните процеси по няколко причини. „Първо и най-важно е, че предстои председателство на Съвета на ЕС, което ни задължава да бъдем активни. Второ, активната политика на Германия, функция на която сме и ние донякъде. Трето, Борисов плува по-спокойно в тези води. Четвърто, местоположението на страната изисква баланси и дипломатически финес, както и премереност. Нещо, което пасва с политическата натура на самия Борисов“, коментира Първан Симеонов. Политологът поясни, че Борисов е балансьорски настроен и държи всички врати отворени, включително и врати към Москва, към Анкара и за европейските лидери, които могат да си говорят с тези околни държави.

„В тази ситуация Борисов се справи логично. Даже бих казал добре. Знакови посещения в Германия и Франция с ясно позициониране на България с желанието да бъде част от първата скорост от ЕС. Посещението в Турция, където Борисов може да използва и личния си контакт с Ердоган и разбира се, договорът с Македония, което е пробив. Много знаков факт от историческа гледна точка, който подлежи на ратификация“, допълни Първан Симеонов и уточни, че всякакви аплодисменти са много прибързани, но това са логичните знаци, които българската външна политика би трябвало да дава особено в навечерието на председателството.