Популярният народен певец Илия Аргиров е почина днес след кратко боледуване, съобщиха негови роднини. Той си отиде от нашия свят на 80-годишна възраст.
Илия Аргиров започва да пее още преди казармата с ансамбъл „Гоце Делчев”. Работил е и в Ансамбъла на Трудови войски. 40 години от кариерата му са свързани с ансамбъл „Пирин” и винаги с уважение споменава името на проф. Кирил Стефанов, който му е дал шанс за изява на сцената и от когото е научил много. Съпругата му Виса е била танцьорка в ансамбъла и дълго време заедно са делили една сцена. Ражда му двама синове и работи като учителка по физическо възпитание.

Докато големият му син Илиян работи с компютри, малкият - Димитър, тръгва по пътя на баща си. Той е първият вокалист на рок група „Епизод”. Димитър обича да изпълнява и хитове на именития си татко. Преди две-три години успя да издаде албум „Песните на баща ми”. Именно той е „виновникът” Илия Аргиров да влезе в студио на 78 години и също да запише „Моите песни”. На сцената Илия Аргиров често пее с партньорката си Руска Стоименова, а една от най-популярните им песни е „Пушки запукая”. Записана през 1973 г., тя е една от многото с историческо съдържание в репертоара на певеца.

Събрал е повече от 200 македонски бисери, 133 от които се пазят във фонда на националното ни радио. Много от тях научава от майка си Мария Лалева - известна местна певица. Други издирва от самобитни народни изпълнители в района на Сандански, където е роден. Въздействащи са гурбетчийските му песни, които вълнуват българската емигрантска общност по време на концертите на „Пирин” - такава е „Дойди, майко, изпрати ме”.