На 92-годишна възраст почина генерал д-р Иван Хариев, лекарят на бригада "Чавдар", строителят на ВМА. Отиде си един светъл човек, който обичаше хората, съобщиха негови колеги. Поклонението ще се извърши в неделя, 24 юни, от 11.00 ч. в Ритуалната зала на Централните софийски гробища, се казва в съобщение на пресцентъра на ВМА.
Генерал-лейтенат доц. д-р Иван Хариев (1919 г. - 2012 г.) е основател на Научноизследователския авиомедицински институт към ВВС (1951 г.), началник на Медицинската служба на Българската народна армия (1952 -58 г.), и на Висшия военномедицински институт (1967 – 1973 г.).

Главният редактор на в. “Български лекар” д-р Тотко Найденов разказа преди време в интервю за “ШОУ” един куриозен случай с Иван Хариев (Доктора). “При една обсада, бидейки с Тодор Живков, внезапно той усеща силни болки в кръста и му казва: "Янко, улучиха ме в бъбрека, край, умирам!" Бай Тошо (партизанското му име е Янко) му опипва кръста и го успокоява: "Няма кръв, нито рана. Имаш криза от камъче в бъбреците. Бягай да бягаме, докато е време, че тук ще ни избият." И наистина, като се измъкват от обсадата, Доктора сам установява, че е получил пристъп на нефролитиаза (бъбречно-каменна болест), за първи път в живота си. Ето как при стрес могат да се отключат всякакви болести и симптоми.