Tекилата е полезна за здравето, сочат резултатите от изследване на Американското дружество на химиците. Питието от растението агаве включва съставки, които могат да помогнат на спазващите диета да отслабнат. Става въпрос за подобряване на метаболизма, както обясняват и специалистите: агавините или естествените захари в растението, не влияят върху кръвната захар, тъй като са несмилаеми, и не повишават нивата й, както се смяташе досега, пише Daily Stars.
Тези захари допринасят и за потискане на пристъпите на глад, дават по-осезаемо усещане за ситост в сравнение с други захари, дори когато приетото количество храна е по-малко.

Прочетете повече за ползата от текилата ТУК

Освен това е и нискокалорична напитка.

Мексиканско проучване пък показва, че текилата може да е полезна за здравината на костите, защото предпазва от остеопороза, благодарение на по-доброто усвояване от организма на калций и магнезий.

Установено е също, че популярната мексиканска напитка действа като пребиотик и подобрява настроението, тъй като за разлика от другите алкохолни напитки действа като стимулант, а не като депресант.

И да кажем, че и родната ракия също е полезна за здравето. До това заключение стигнаха учени от БАН и Медицинския университет в София, съвместно с учени от Копенхаген и Берн, което беше оповестено още преди 3 години, предава БТА.

Българската напитка влияе добре на метаболизма, забързва храносмилането и стимулира отделянето на храносмилателни сокове и ензими, които спомагат за по-добро усвояване на хранителните съставки.

По 50-70 грама ракия всяка вечер тушира стомашни проблеми и поддържа оптимално тегло при човека. Освен това, нашенското питие лекува успешно главоболие и мигрена, болки в гърба и врата, стимулира кръвообращението и помага на сърцето.

Трябва обаче да знаем, че като всяко лекарство, и ракията има своя препоръчителна доза. Учените и медиците препоръчват да не се надвишава консумация от 100 грама дневно.