Десет столични квартала остават без парно. Без топлоснабдяване продължават да бъдат "Младост" 1, 2, 3 и 4, както и "Младост"-1А, "Мусагеница", "Дървеница", "Студентски град", "Витоша" и част от "Малинова долина", съобщава "Канал 3".

Подобна тежка авария не се случвала в "Топлофикация" - София от 25 години насам. Вътрешна комисия в дружеството разследва мегааварията.

Възстановено е топлоподаването в "Люлин" 4 и 5, и "Надежда" 3, 4 и 5.

Приключило е заваряването на тръбите и топлопреносната мрежа вече се пълни с вода. Тя е била изпразнена изцяло, съобщиха от дружеството.

"Поетапно, постепенно и много внимателно тръбите се пълнят с вода, за да не се стигне до нов пробив. Последният пробив е в квартал "Изток" от днес", заяви пред БНР говорителят на топлофикационното дружество Елизабет Павлова.

По думите й към края на утрешния ден "Топлофикация" ще осигури достъп на абонатите си до парно и топла вода.

"Голямата авария е възникнала поради смущения в електрозахранването", допълни Павлова. По думите й, колебания в електроподаването към помпите, изтласкващи водата в горните части на кварталите, са довели до това две от помпите да излязат от строя.

В резултат на нарушената хидравлика в топлопреносната система са се получавали пробиви. Така в рамките на няколко часа са станали пробиви на 11 места, което допълнително разрушава изцяло хидравличната система и налягането пада. Това е причината хората да остават без парно и топла вода.

"Ще се търси причината за излизането от строя на помпите, поддържащи хидравликата", каза още Елизабет Павлова. 

Емил Георгиев от Федерацията за защита на потребителите заяви: "Ако има пример за потребителски "Франкенщайн", това най-вече се отнася за "Топлофикация".

Той изтъкна, че федерацията вече 12 години води битка с "Топлофикация". 90 на сто от всички жалби, които годишно преминават през офиса на федерацията, са срещу дружеството.