В община Белица, където безработицата е една от най-високите в цялата област Благиевград, ще отвори врати голямо предприятие за преработка на плодове и зеленчуци. Цехът се изгражда в село Дагоново и ще осигури работа на поне 30 души. В най-активния сезон работните места ще стигнат до 200, съобщава toppresa.com.
Инвестицията възлиза на 2 800 000 евро, а строителството трябва да приключи най-късно до 15 октомври тази година. Обектът е с разгъната застроена площ от 2280.35 кв. м, а инвеститор е софийската фирма „Био Органик България“ ЕООД.
 
„С инвеститора сме приятели. Той хареса нашето село, защото тук населението е много трудолюбиво, а селото се намира до пътя Разлог-Велинград”, каза кметът на Дагоново Иван Барабунов.
 
Дейността на предприятието ще бъде насочена към първична преработка на плодове и зеленчуци, замразяване и изсушаване на плодове и зеленчуци. Очакваното дневно производство на замразени продукти е 5 тона. В дейностите на предприятието ще бъде включено и сушене на гъби.
 
Новото предприятие ще работи и ще изкупува продукцията и на местни производители на плодове и зеленчуци, но при положение, че са с добро качество и отговарят на изискванията.