Отново има протест на хора в Катуница, информира БНТ.
Хората са се събрали отново пред опожарените снощи къщи на Кирил Рашков - цар Киро. Събирането е за трета поредна вечер. Хората се събират, пеейки химна и скандирайки "Българи – юнаци" и "България над всичко". Гражданите запалиха свещички в памет на загиналите в размириците в Катуница Ангел и Павел.

В 19.20 часа униформените помолили представителите на медиите да се оттеглят в част на селото.

На този етап няма стълкновения в Катуница. За втори път обаче след снощи бе опожарена охранителна будка пред имотите на Рашков.

Хората скандират "Убийци". Протестиращите са стотици, сред тях са и родителите на починалия 16-годишен Павел, чието погребение ще бъде в понеделник. Жандармеристите са в кордон пред къщите.

По-рано през деня хиляди изпратиха в последния му път премазания 19-годишен Ангел, след чиято смърт пламнаха размириците.

Няма нито една жертва - нито сред цивилното население, нито от органите на реда, подчерта по-рано през деня старши комисар Тодор Чонов, шеф на Областна дирекция на полицията, който води операцията заедно с комисар Тодор Гребенаров, шеф на Охранителна полиция. "Лумпените и маргиналите", според определението на топполицаите, били изловени в тъмните улички след погрома.

Това е полицейска тактика и чрез нея не се стигна до жертви, заключи старши комисар Тодор Чонов. Той и колегите му от Областна дирекция на МВР Пловдив получиха висока оценка за действията си в двете размирни нощи в Катуница от зам.-министър Веселин Вучков.

Според премиера Бойко Борисов обаче ситуацията била изпусната. За мен и главният секретар, и регионалният директор изпуснаха ситуацията, коментира в Дулово премиерът. Той увери, че виновните за смъртта на двамата младежи ще си получат наказанието. Борисов призова ситуацията в Катуница да не се използва за политически цели.

Главният прокурор Борис Велчев е разпоредил извършване на щателна проверка на доходите на Кирил Рашков като физическо лице, оповести в неделя окръжният прокурор на Пловдив Иван Даскалов. Целта е да се види дали декларираните доходи отговарят на това, което се води за имущество на Рашков и фамилията му.

Не бива никой да има очакване, че който и да било в България може да бъде изселен в ХХI век, каза още Даскалов.

Общо 127 души са задържани след снощните размирици в село Катуница. 101 от тях са разпитани, образувани са 28 преписки за дребно хулиганство, съобщи главният секретар на МВР Калин Георгиев.

За да се установят участниците в безредиците и палежите, органите на реда ще прегледат записите от медиите. Много хора се страхуват да свиделестват, заяви директорът на полицията в Пловдив, старши комисар Тодор Чонов.

попитан дали е възможно приближени до Кирил Рашков фирми да са са сред дарителите на МВР, шефът на полицията в Пловдив отговори: „Не виждам причина, ако не е имало законова пречка да стане дарител на полицията, но не знам точно какво имате предвид. Публичен е регистърът, може да се провери, не виждам някаква драма в това".

Бунтът в Катуница предизвика реакции в цялата страна, включително и в ромските махали на Пловдив. Протести имаше в София, Пловдив и Варна.