България е на пето място в света по дял на възрастните хора от населението - над 25% от българите са на възраст над 60 години, сочи статистика на ООН. Тя бе представена от Иван Нейков от Балканския институт за социална политика по време на дискусия за активния живот на възрастните хора у нас, организирана от социалното министерство, предаде Дарик радио.
С по-голям процент на възрастните хора са само Швеция, Италия, Германия и Япония. Те обаче са и сред сред двадесетте най-развити и се дават като пример за начин на живот, коментира Нейков.

В Европа се наблюдава бързо увеличаване на средната продължителност на живота - от началото на 20-и век до началото на 219век тя се е вдигнала 2,5 пъти, каза преподавателят в Софийския университет доц. Георги Бърдаров. По думите му в държави като Италия, Малта и Гърция обществото вече приема за млади хората до 50-годишна възраст.

Въпреки че сме на едно от челните места по дял на възрастните хора в света и Европа, България е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота, коментира още доц. Георги Бърдаров. Според данните, представени от него, само за 15 години средната възраст на населението у нас е нараснала с 3 години.