Паметник на Светослав Лучников - министър на правосъдието в правителството на Филип Димитров (1991-1992) бе открит днес в столицата. Творбата е дело на скулптора Данко Данков, а цялостният архитектурен проект принадлежи на арх. Стефан Беязов.
Светослав Лучников, който почина преди точно десет години, беше автор или съавтор на едни от най-важните закони в най-новата българска история: закона за реституцията, както и закона за обезщетяване на собственици на одържавени имоти (по-известен като "закон за компенсаторните записи" или "Закон Лучников"). Лучников беше несменяем депутат от СДС в периода 1990-2002 година и едно от най-популярните лица на синята формация.

Инициатор за издигането на паметника е Клуб "Светослав Лучников" с председател проф. Христо Баларев, а дарители са д-р Георги Лазаров от Балтимор, САЩ, както и депутати от Синята коалиция.

Паметникът бе открит в градинката пред "Райфайзенбанк" на ул. "Цар Иван-Асен ІІ" в присъствието на вицепрезидента Маргарита Попова, както и на настоящи и бивши политици от СДС и ДСБ.