Нов случай на нарушаване на Закона за интеграция на хората с увреждания са регистрирали от фондация "Очи на четири лапи". Въпреки че е направил предварителна резервация за периода от 26 до 30 август тази година, управата на хотел "Витоша" във Велинград отказва да настани Живко Велков от Бургас и дипломираното куче водач Арис. Според нормативните разпоредби служебните четириноги, които придружават незрящи хора, имат осигурен достъп до всички обществени места.
В случая обаче се оказва, че опасността от повреда на мокета в стаите на хотела стои над закона. В своето становище, изпратено до организацията, управителят на хотела Катерина Атанасова обяснява следното: "Политиката на фирмата е такава, че не приемаме животни в хотела. Нямаме стаи, пригодени за тях, и съответно клетки.

Настилките в стаите са с мокет. Ако направим компромис, това ще е прецедент, а мълвата се разнася бързо". По думите й семействата с малки деца, които почиват в хотела, не гледат с добро око на четириногите, било то и обучени кучета. Тя обаче не пропуска да отбележи, че управата на хотела няма нищо против хората в неравностойно положение. Освен това всички хора с увреждания, които не са гости на хотела, ползват басейните безплатно.

"Това не е първият случай, в който куче водач и неговият стопанин не са допускани в хотела, но е първият случай, в който сигналът стига до нас", обясни Албена Алексиева, председател на фондация "Очи на четири лапи", която защитава правата на незрящите с кучета водачи.

По думите й Велков може да заведе процедура в Комисията за защита от дискриминация, но обичайно в такива случаи се завършва с препоръки за спазване на закона. Въпреки това засегнатия мъж може да заведе и дело срещу хотела, който не го е допуснал с кучето водач, което да доведе до санкции за туристическия обект.

"Новинар" потърси управителят на хотел "Витоша" във връзка с този казус, но Катерина Атанасова не бе открита за коментар.

Десислава ПЪТЕВА, в. "Новинар"