Още едно новородено е починало миналия вторник, ден след като се появило на бял свят.
Бащата на пеленачето е подал жалба в Окръжна прокуратура - Варна, където е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител. Близки до разследването обясниха, че се работи по хипотеза за лекарска грешка, но успоредно с това се проверява и версията за естествена смърт, съобщава варненският сайт moreto.

Бебето проплакало в МБАЛ "Св. Анна" във Варна на 25 април, но заради проблеми с дишането е било изпратено за лечение в специализираната акушеро-гинекологична болница, пише местен вестник. Родилката е била приета по спешност, каза д-р Петър Свраков, който е бил дежурен по това време. Той извършил секцио, но се наложила дихателна реанимация за бебето, тъй като белите му дробове не функционирали. Според медика дробчетата на момченцето не могли "да се разгърнат".

Тъй като интензивен сектор има само в АГ-болницата, детето било изпратено там. 24 часа след появата си то починало.

Д-р Свраков е категоричен, че по време на операцията не е имало проблеми. Детето било първородно за семейството и е от желана бременност.

Момченцето е родено доносено. По време на бремеността майката не е страдала от заболявания, уточни началникът на отделението за недоносени в АГ д-р Виолета Черноокова. Родилката е наблюдавала бременността си, а докато не излязат резултатите от аутопсията, причините за смъртта остават неясни, заяви д-р Свраков.

Още три бебета и млада родилка са починали без време по великденските празници.

Тепърва ще се изяснява каква е историята на две бебета, починали в "Св. Анна". В един от случаите лекарите са категорични, че пеленачето е починало от тежките малформации, с които се е родило.