Директори на училища, полиция и социални служби тръгнаха на масирани проверки по домовете на 7-годишните деца. На лов за първокласници! Издирването им проследи и екип на Нова телевизия в търговищко село.
Директорът на основното училище в търговищкото село Светлен до 15 септември трябва да обиколи адресите на над 50 деца, които, по данни на ЕСГРАОН, трябва да бъдат в първи клас. Записаните обаче са едва 13.

„Детето е завършило подготвителна група и подлежи за първи клас. Документите са му при нас, че е подготвено за първи клас, но семейството му е емигрирало в чужбина”, обяснява Биляна Белева, директор на ОУ „Антон Страшимиров” в с. Светлен.

Хайката за този първокласник продължи със събиране на информация от съседи, които да потвърдят, че семейството е емигрирало. 
Севгие Арифова е баба на първокласник. Грижи се за него, докато родителите му са чужбина.

„Взехме тетрадки, учебници. Детски не получавам – нямала съм право. Сега, за първокласници, където отпускат помощи – и тях не ги вземам. Няма право”, разказва Севгие Арифова, баба на първокласник. Средства за издържането на първокласника Севгие получава от родителите – гастербайтери.

И докато в село Светлен първокласници няма, защото са в чужбина, то в други население места родители отказвали да записват децата си по неясни причини. За тях образователното министерство предвижда рестрикции.

„Трябва да има и морков, и тояга. Всяка система, която е базирана на „моркова и тоягата” е по-ефективна, отколкото само на едното или на другото. Разбира се, ние първо трябва да убедим родителите. Ако не успеем да ги убедим, то трябва да активираме и санкциите”, на мнение е образователният министър Красимир Вълчев.

А санкции за семейството на малкият Ашкън от село Светлен няма да има. Той вече е убеден, че трябва да е в първи клас.