Министърът на образованието Красимир Вълчев помни все още първия си учебен ден. Той е прекрачил за първи път прага на училището в град Гълъбово, а търпелива и мила е била класната му в първи клас. Министърът помни и първата си двойка. Тя е била по биология.
В студиото на сутрешния блок на Нова телевизия Вълчев коментира готово ли е всичко за първия учебен ден и как държавата ще върне децата в класните стаи.

„Държавата с всичките си политики трябва да вкара децата в училище“, заяви той. Относно това трябва ли да има наказание за родителите, министърът смята, че това е спорен въпрос. „Трябва да има и моров и тояга“, категоричен е Красимир Вълчев. Във връзка с черно-белите учебници, министърът каза, че такива винаги е имало особено в по-горните класове и ще има.

Той напомни, че учебниците се избират от учителите. Според него основният проблем е бил в репликата за по-притеснените ученици. Вълчев все пак поясни, че по-голяма част от учениците ксерокопират учебниците и имат черно – бели учебници и то с доста лошо качество.