Писмо на една българска майка, която има дете с увреждания, обикаля социалните мрежи и предизвиква много силни реакции. Младата жена разказва, че момченцето й е със специални образователни потребности - СОП и разкрива колко е трудно то да оцелява в училище, преживявайки агресия както от връстниците си, така и от учителите.
Детето вече е изпитало на гърба си страшна жестокост, която докарвало майката до безсилие и гняв. Ето какво казва в писмото си до българските учители Виолина Дамянова:

"Дълго четох и разгледах писания и писания по наболял тази седмица проблем. Поплаках здраво, поразгневих се и сега ще се изкажа.
Драги учители, и обикновени и ресурсни и социални, Не може да се взимат едни пари нон стоп, да се правят едни обучения нон стоп по света и у нас, с пари на данъкоплатци , не може да се усвояват непрекъснато проекти и проектчета и после да ми мрънкате , че дете със СОП (специални образователни потребности) е опасно за планетата и да се спре приобщаващото образование, само защото на никой не му се работи. СОП е Специална Образователна Потребност, а понятие СОПче - НЯМА ! 

И малко личен опит: Смятате ли се за велик учител, биейки детето ми щото си тананика !? Смятате ли се за учител ,оставяйки детето ми да яде перде с риск да му падне корниза на главата ,за да мълчи!? А той мълчи, когато се занимава с нещо и не е необходима специална подготовка.
Смятате ли, че онова бясно дете, типичното, което потроши стаята, а при опит да го смъмрите ви казва - знаете ли кой е баща ми, е по безопасно за планетата!?

Смятате ли, че съветвайки други родители да не търсят контакт с моето, казвайки "не си губи времето, кво го закачаш, тоя нищо не разбира" Ви прави чест и Ви отива!?

И не детето със СОП е опасното!!!

Не можеш да гледаш как го обиждат и малтретират други деца и да стоиш все едно не виждаш. 

А какво да кажа за поведението на типичните нормални деца? Колко пъти го бутаха от върха на пързалките , защото е различен - не агресивен, различен, и той се оттегля, защото така съм го научила - на любов! 

Колко пъти му вземат опаковката с лакомство от ръцете и той не реагира, защото така съм научила, просто се оттегля. А колко пъти тичат срещу него с крясъци "урод" и го блъскат в гърдите, да падне, докато той просто си се върти в кръг, не пречещ на никого! Но той не отвърна, защото така съм го научила. Е, аз нямам специално педагогическо образование! 

АГРЕСИЯТА ВЪЗПИТАВА В АГРЕСИЯ!!! Къде са родителите и учителите на тези типични деца, а? Вместо да вървите срещу децата със СОП , насочете енергията си към възпитание на останалите! А ако не можете и това, си идете на село!
 
Не детето със СОП е опасно, а всички вие с това мислене! Изродите не са хората с увреждания, изроди сме ние, обществото като цяло!!!

СОП не означава терорист! А за пожеланията Ви, драги български учители, децата ни да бъдат оставени в горите в концлагери и да има газови камери... Нямам думи... и млъквам, пожеланията ми ще произнеса наум. Не съм Учител и явно за това имам възпитание! 

P.S. Знам, че тези учители, които не се вписват в описаното (щото има такива), няма да се обидят, защото имат достатъчно интелект, но все пак им се извинявам!!!"