Издирват Роналдо да го върнат в подготвителна група за училище, но момчето, кръстено явно от баща – фен на звездата на „Реал Мадрид“, е вече в Германия. На същия адрес на улица „Иречек“ 21 в Девня е регистриран и Кристиян със същата фамилия на Роналдо, но според местните учители двамата не са братя. Кристиян, който е отпаднал от 4-ти - клас през миналата учебна година, също е напуснал страната и е заминал с родителите си в чужбина. От Девня започна кампанията „от врата на врата“ във Варненска област за издирване и връщане в клас на отпадналите ученици, пише "Труд".

Срещаме огромно разбиране, общината е най-добре подготвена да започне, каза на срещата-инструктаж с кмета на Девня Свилен Шитов и екипа му шефката на РУО във Варна Венцеслава Генова. През юли кабинетът на Бойко Борисов прие решение за създаване на механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.

Във Варненска област са създадени 49 мобилни екипа и по списъците, засечени от информационните масиви на ГРАО и образователното министерство, трябва да се издирят общо 616 деца. В Девня са 26, но се оказа, че 6 от тях вече са навършили задължителната училищна възраст и са изпуснати неуки. Списъците непрекъснато ще се актуализират и с информация от Гранична полиция, за да се изясни колко от необхванатите в училище не са в страната или пребивават временно тук, но всеки случайще се изяснява на място и не само с едно посещение на адрес, посочи Розета Заркова, експерт в РУО, която е и администратор на информационната платформа за Варна и областта. Мобилният екип от експерти, социални работници и полицай, начело с шефката на РУО, обиколи няколко адреса в Девня. Анастасия Анкова, отпаднала в средата на учебната година от 5-и клас, заминала преди седмица с баща си в Германия, обясни майка й Силвия, която се стресна от внушителната делегация в дома й.

Ромското семейство щяло да се изнесе до края на седмицата, също за Германия, с малкото си едногодишно момиченце и по-голямото му братче Дончо, който е завършил 4-ти клас, при това с отличие. Анастасия отказала да учи, била непослушна, но „в Германия, където имало закони, щяла да слуша и да ходи на училище“, обясни майка й. Около къщата в „Гъбената махала“ веднага се събраха десетки любопитни съседи, за да разберат какво става и засипаха с оплакванията си образователната шефка от Варна. Майката на Славчо- Ангелина категорично заяви, че няма да го пусне на училище вече. Той трябва да е в 5-ти клас наесен и не е в списъка с отпаднали деца на МОН. Жената обаче видяла как учителката в занималнята ударила момчето й, зашлевила му шамар с думите:“циганин такъв проклет“. Причината била, че Славчо и друго момче се сбили по време на занятията.

„И моят хубостник е палав, но защо ще го обижда и бие“?, пита ядосана Ангелина и се заканва да покаже как пък циганин може да бие. Майката така и не посочи името на възпитателката, но разказа и друг случай в занималнята на сина й, когато заварила децата да се замерват с книжни топчета, а не да учат. В това време учителката си цъкала невъзмутимо игрички с джиесема . Всички насъбрани в махалата си спомниха веднага за строгата си някогашна учителка госпожа Минчева, която ги наказвала за лоша дисциплина, играела дори и сопата по тях, но се похвалиха, че днес могат да четат, пишат и смятат. Обаче дума не отвориха за това, какво ще стане с неграмотните им деца. Повечето се оплакват, че нямат пари за училище и най-често търсят помощпри кмета на Девня . Идват за пари, а въртят в ръцете си най-скъпите и модерни телефони, констатирал Свилен Шитов при тези срещи.