Разследване на ФБР на Фондация Клинтън най-вероятно ще доведе до обвинения, ако министерството на правосъдието на САЩ не се намеси. Това заявиха два независими един от друг източника, запознати с разследването, пред Fox News. Семейство Клинтън е обвинено в схемата, известна в САЩ като pay-for-play (плати си, за да играеш или търговия с влияние), в рамките на Държавния департамент, който „предпочитал” донори на тяхната благотворителна операция. Семейството отрича тези обвинения.
Агентите от ФБР обаче „активно и агресивно водят разследването”, твърди Fox, и в резултат са се сдобили с „лавина от доказателства”.
 
В материал на Wall Street Journal се казва, че до началото на разследването срещу семейство Клинтън се е започнало в резултат на записи на други заподозряно в корупция лице от друг случай, което е говорило за далаверите във Фондация Клинтън.
 
ФБР, под ръководството на директор Джеймс Коми, смята, че тези разговори са били достатъчни за началото на разследване, пише Journal.
 
Прокурори от министерството на правосъдието обаче не са на това мнение, защото източникът не е бил служител на Фондацията. Според тях, казаното в разговорите не било нищо повече от слухове, които не са достатъчни, за да убедят във виновността на Клинтън Голямото (съдебно) жури.
 
По данни на Fox, федералните следователи в момента събират „много доказателства”, включително и разпространени от Wikileaks електронни писма от и до служители на Фондацията.
 
Оказва се, че разследването на Фондацията е много по-мащабно, отколкото се смяташе до сега. Някои от свидетелите са разпитвани по цели три пъти. Източник е заявил пред Fox, че то „има много висок приоритет”.
 
Според Fox, много вероятно е да се стигне до обвинителен акт, ако прокурорите от министерството на правосъдието не попречат на следователите.
 
По информация на The Journal, на 12 август от министерството на правосъдието разпоредили в телефонен разговор на следователите от ФБР да спрат разследването. „Казвате ми да спра обосновано разследване?”, е отвърнал заместник-директорът Андрю Макабе. Служителят на министерството на правосъдието му е отговорил: „Разбира се”.

Превод и редакция: БЛИЦ