Няколко любопитни факта за лука
- Лукът съдържа флавоноиди, уникални съединения, които се намират в растения, полезни за здравето. Те съдържат предимно биоеквивалентният кверцетин, който се прилага като антиоксидант, противораково и противовъзпалително вещество.
- Въпреки че, лукът е много предпочитан, той няма много големи хранителни свойства. Една чаша нарязан лук съдържа 234 mg калий, в сравнение с около 537 mg в банан.
- Лукът съдържа серни съединения. Това е причината очите ни сълзят от него и да оставя траен вкус в устата ни.
- Лукът се използва за медицински цели в много култури и има вярване, че той абсорбира микроби и е добре да се държи до леглото.
- Има теория, но все още не доказана, че престоялият лук става токсичен, заради освобождаването на серни съединения.
- Лукът предотвратява косопад, ако е търкате директно върху скалпа.
Източник: fakti.bg
Последвайте ни
0 Коментара: