Лукът е един от най-консумираните зеленчуци като средство за овкусяване на ястия. Въпреки че е неприятен за очите и предизвиква сълзене, той се използва с кулинарията като основна съставка в редица салати и ястия.
От Foodpanda припомнят няколко важни и интересни факти за така обичания зеленчук.

- Лукът съдържа флавоноиди, уникални съединения, които се намират в растения, полезни за здравето. Те съдържат предимно биоеквивалентният кверцетин, който се прилага като антиоксидант, противораково и противовъзпалително вещество.

- Въпреки че, лукът е много предпочитан, той няма много големи хранителни свойства. Една чаша нарязан лук съдържа 234 mg калий, в сравнение с около 537 mg в банан.

- Лукът съдържа серни съединения. Това е причината очите ни сълзят от него и да оставя траен вкус в устата ни.

- Лукът се използва за медицински цели в много култури и има вярване, че той абсорбира микроби и е добре да се държи до леглото.

- Има теория, но все още не доказана, че престоялият лук става токсичен, заради освобождаването на серни съединения.

- Лукът предотвратява косопад, ако е търкате директно върху скалпа. 




Източник: fakti.bg