Българинът Цветан Кънев е обвинен в контрабанда на ядрена електроника за военни цели от Колорадо за Русия на стойност почти $400,000. 45-годишният Цветан Кънев може да получи 50 години затвор и глоба от 1 милион долара, ако бъде доказано, че е нарушил закона, съобщава bg-voice.com.

Между 2 октомври 2015 г. и юни 2016 г. г-н Кънев е пренесъл контрабандно от Колорадо и други части на САЩ специални електронни часовници, използвани за оптимизиране на високопроизводителни микропроцесори и комуникационни системи, пише в обвинителния акт, депозиран в Денвърския окръжен съд. „Тези механизми са много чувствителни", заяви във вторник Джеф Доршнер, говорител на главния прокурор по случая Робърт Тройър. Обвинението е повдигнато през януари 2017 г. Тогава Кънев е в родината си, но като научава, че ще става подсъдим, решава да остане там.

„Опитваме се да го екстрадираме в Америка чрез съдебните канали", каза г-н Доршнер. Българинът е обвинен и в контрабанда и опит за контрабанда на мултичип модули с памет, които могат да контролират военно или ядрено компютърно оборудване. „В Америка Кънев имаше собствена компания", посочва г-н Доршнер. Обвиняемият има връзки с международна компания, която продава полупроводници. „Той има опит в управлението на големи клиенти и сметки в България", става ясно от фирмената му брошура. Джеф Доршнер обаче каза, че въпросната компания не се разследва. В обвинението не се посочва къде точно е придобил оборудването. Г-н Доршнер заяви, че не може да коментира името на доставчика.

Само онези, които имат лиценз от Бюрото за индустрия и сигурност, имат право да изнасят високотехнологично оборудване, пише в обвинителния акт. Контрабандното оборудване, с което се е сдобил Кънев, е включено в списъка на най-чувствителните стоки, се казва в обвинителния акт. Според досега събраните от прокуратурата данни българинът Кънев е продал оборудването за $372,432. Прокуратурата ще иска Кънев да върне тези пари, ако бъде осъден.