Македонците ни подиграват за 2 млн. евро, това е фалшификация и звучи като виц, коментира Божидар Димитров Македонският филм "Освобождението на Скопие", който се гаври с българската история, бе порязан в надпреварата за тазгодишните награди "Оскар", пише вестник "Телеграф" в съботния си брой.
Скандалната лента е класирана на 29-о място с обяснението, че няма никакъв шанс да се дореди до призовите места на официалната церемония през февруари. Във филма сънародниците ни са описани като свирепи кръволоци и изверги, които се гаврят с евреи и македонци по време на Втората световна война. 110-минутният филм е с бюджет от 2,1 млн. евро.

Действието в "Освобождението на Скопие" се развива през 1943-1944 г., когато територията на днешна Македония е окупирана от нацистките войски. Нашите войници са представени в най-свиреп вид. Дори германският офицер, който изнасилва славянска жена, изглежда като културен джентълмен пред сънародниците ни. Те са описани като изверги, които кръстосват Скопие само и единствено, за да безчинстват, става ясно от ревюто на филма в "Холивудски репортер". 

Трейлърът вече върви в Ютуб. Този филм е 100-процентова фалшификация. Македонската нация е създадена на антибългарска основа, затова задължително трябва да мразят българите, да ги обвиняват в смъртни грехове, коментира проф. Божидар Димитров. Той уточнява, че не е гледал филма и не разбира сюжета.