Ива Неделчева попада в онзи един процент от хората, чийто коефициент на интелигентност стига 180. За нея обаче това е просто едно число на лист хартия, което не е променило живота й по никакъв начин.
„Нито ми помага, нито ми пречи. За мен това е нещо естествено, защото винаги съм била такава”, казва Неделчева. Едва ли ще сгрешим, ако кажем, че тя е най-умната жена на Пловдив, или поне според стандартите на най-голямата, най-старата и най-известната организация на хора с висок коефициент на интелигентност - МЕНСА, основана в Англия преди 66 години, съобщава “Марица”.
Изключително любопитен е фактът, че IQ-то на съпруга й Недялко е 154 и той попада в другите два процента от човечеството. Ива е категорична обаче, че изобщо не може да става дума за надмощие в семейството. В никакъв случай не брои себе си за по-умна. На въпрос мъжете или жените са по-умни Ива казва, че е въпрос на самочувствие. „Дори да се справяме по-добре, нямаме достатъчна увереност. А и непрекъснато ни повтарят, че не сме умни”, добавя Ива.
За МЕНСА научава, когато живее в Англия. След като завършила пловдивската Математическа гимназия, веднага я приели информатика в Софийския университет. Като второкурсничка се записва за студентска бригада в Англия и решава да се установи там. Тъй като в края на 90-те все още не признавали нашето образование, Ива се сбогува с програмирането и се захваща да работи в търговията. Започва като касиер в супермаркет и за 10 години се издига до зам.-управител на бижутерски магазин. Семейни неудачи обаче я накарали да вземе решение да се прибере обратно в България. Изключително се впечатлила от телевизионна водеща на състезание за умници, дори се пробвала да участва в него - пратили й да реши тест вкъщи. Показала отлични резултати, затова я извикали на място, за да признаят официално резултатите й. В теста обаче имало доста въпроси за синоними и антоними и тъй като английският не й е роден език, се отказала. По време на кореспонденцията Ива разбрала, че тв водещата членува в МЕНСА.
В България тестовите варианти са основно с фигури и проверяват логическото мислене, обяснява 41-годишната пловдивчанка, която без каквато и да е подготовка с първото явяване изкарва феноменалния резултат. Въпросите са степенувани по сложност, а времето за решаване е 2 часа. Например: 8 квадратчета са запълнени с фигури, а 9-тото е празно. Отдолу са посочени 6 възможни отговора и според зависимостта, която следват първите 8, трябва да избереш 9-тата фигура. Именно в пловдивската организация на МЕНСА Ива среща съпруга си Недялко, с когото днес развиват семеен бизнес. Имат каменоделска работилница и правят гробищни паметници. „Вярвам в задгробния живот. Не звучи разумно смъртта да е краят. В природата няма загуба на енергия, тя може да се трансформира, но не се губи. Чела съм, че душите, които умират млади, са много извисени в духовно ниво. С краткия си живот те всъщност се жертват, за да помогнат на близките си да научат някои уроци”, разсъждава Ива, която всеки ден се среща със смъртта в лицето на клиентите си.
Дали от двама родители със свръх интелект ще се роди гениално дете. Защо не. 5-годишният син на Ива и Недялко - Матю, който се научил да брои сам още на 2, вече е наизустил таблицата за умножение. Съвсем съзнателно те не го карали да чете и пише, за да не го лишават от игри и да не го изолират от връстниците му. Затова пък редят пъзели, което е сред любимите занимания на Ива. Почитателка е на Едуард де Боно - популярния мислител, психолог, философ и лекар, и е изчела почти всичките му теории и разработки. Ива имала шанса да присъства на лекцията на автора на книгата „Шестте мислещи шапки” в НДК. Тя е абсолютен привърженик на неговото схващане, че мисленето е умение, не даденост. И че хората с висок коефициент на интелигентност не са добри мислители. „Виждала съм сред членовете на МЕНСА много интелигентни хора, които използват целия си потенциал, за да докажат своята гледна точка, без да се интересуват дали това е тезата с практическо значение”, пояснява Ива.
Хората с коефициент над 140 се счита, че притежават гениална интелигентност, между 130 и 140 - много висока, от 120 до 130 - висока над средната и с добри резултати като творец. Носителите на коефициент между 110 и 120, се счита, че са хора с интелигентност над средната, а за висока средна говорим от 100 до 110. Средната е в рамките на 90-100, а под средната - 80-90. По-надолу е ниска.