Демографският проблем е най-сериозният за страната. Около тази теза се обединиха в предаването на Канал 3 "Денят на живо" кандидат-депутатите Виолета Донева от  Реформаторски блок и Искрен Веселинов от Обединени патриоти. Според Виолета Донева фокусът трябва да е върху майките и демографската криза.
"Заплащането на втората година от майчинството трябва да бъде изравнено с минималната работна заплата. Необходимо е създаване на условия за работа на младите майки на 4-часов работен ден", заяви Донева.  

По думите й от Реформаторския блок не участват в наддаването на заплати и пенсии.

"Коалицията „Реформаторски блок – Глас народен” ще работи за постоянен ръст от 3%. Ще работим за ограничаване на източването на НОИ посредством инвалидните пенсии. 4-годишният план на управение на Реформаторския блок включва намаление на ДДС от 20 на 18%, с цел да се стимулира бизнеса, както и вдигане на прага на регистрация на ДДС на 200 000 лева", отбеляза Виолета Донева.  

Тя добави, че ДПС, БСП и ДОСТ са неприемливи партньори.

"Реформатоският блок е против Европа на две скорости. Континентът е създаден в условия на икономически съюз, Европа е силна, защото е заедно. Лидерите трябва да обединят силите си за защита на границите и за стимулиране на икономиките на по-малките страни", каза още Виолета Донева.  

По думите й Реформаторският блок се обявява против участието на посланик Гьокче в предизборен клип, тъй като това е неприемливо поведение.  

Искрен Веселинов от Обединени патриоти заяви, че в България липсва на квалифицирана работна ръка, защото възнагражденията са ниски. 

"Трябва да се внася работна ръка, като целта трябва да бъде насочена към нашите общности извън България. Има табу да се пипат средствата за ромското общество. Необходимо е прилагане на европейския документ за малкия и средния бизнес, всяко правителство трябва да обявява своите данъчни намерения", коментира Веселинов.  

По думите му Обединени патриоти разполагат с пакет от мерки, които могат да доведат до икономическо оживление.