Въпреки претърсванията навсякъде за скрит микрочип организаторите на шахматния турнир в Хърватия накрая се извинили на Борислав Иванов и го поканили на турнира и догодина, разказа самият той в студиото на “Всяка неделя”. Като се върнал пък след турнира, аматьорът, разбил гросмайстори и майстори, научил от медиите, че е програмист, като в действителност учел педагогика.
Младият ни шахматист Борислав Иванов, който се превърна в световна шахматна сензация - след като спечели престижен хърватски международен турнир в края на миналата година, и бе обвинен, че има имплантиран таен неуловим микрочип, разказа във “Всяка неделя” как е бил проверяван много щателно. 25-годишният аматьор обаче успял да надделее над съперниците си.

Скандалът по време на турнира тръгнал от местната преса, която го обвинила, че има имплантиран чип в тялото си, невъзможен за откриване, и печели партиите с измама.
Според рейтинга му той следвало да бъде лесен противник. Започнал обаче да печели победа след победа. “Побеждавах гросмайстори при разлика от около 400 единици в рейтинга в тяхна полза”, сподели младежът. Въпреки че го претърсили основно два пъти навсякъде, той успял да остане да се бори в борбата за първото място. С изключение на един гросмайстор надвил своите противници, което никак не се харесало на асовете в шаха.

“Бях единственият участник без международно звание, а на състезанието имаше 16 гросмайстори, шестима международни майстори, 10 ФИДЕ майстори, двама кандидат-майстори”, отчете единственият аматьор във въпросния турнир.

В крайна сметка обаче организаторите му се извинили за подозренията и го поканили да участва и в турнира догодина. “Точно да успеят да те хванат”, пошегува се Кеворкян. Младото дарование обаче е категорично, че ще отиде, и ще направи всичко възможно, за да спечели.

От медиите у нас пък Борислав научил и че е програмист, а всъщност учел педагогика. Особено огорчено е момчето от поведението на българските му колеги, които вместо да го поздравят за прекрасното представяне, странели от него демонстративно.