Наш експерт защити Е-тата в продуктите
"Тези "Е-та" означават някакъв нутриент, някакво хранително вещество, което е регламентирано да се влага точно в определен продукт в определени количества. Ако се спазват изискванията да се влагат точно определени количества от това вещество в дадения продукт, няма никакъв риск, посочи проф. Попов.
"Преди години се вдигна голям шум за аспартама. За него Европейската агенция за безопасност на храните излезе със специално становище, че аспартамът в тези количества, в които се влага, в безалкохолни напитки и някои други сладкарски изделия не крие никакъв сериозен риск за здравето и поколението на човека. Теоретичен риск има, ако един човек всеки ден изпива по 10 кена от безалкохолна напитка с аспартам в продължение на 10 години, което практически не може да се случи", отбеляза експертът.
И това е интересно: Бабите ни не са пили витамини, но за нас е задължително - четете на най-полезния здравен сайт Zdrave.to
Това важи не само за аспартама, важи и за подсладителите, оцветителите, ароматизаторите, които се влагат в най-различни продукти, коментира проф. Попов. По думите му по-голямата част от тези "Е-та" са естествени екстрахирани нутриенти - това са хранителни вещества от плодовете, зеленчуците и някои билки. Извличат се тези съставки и се влагат в продуктите като обогатители, те обогатяват във връзка с технологията, допълни той.
Примерно, витамин С е консервант, витамин А се използва като консервант, а лецитинът е вещество, което е най-мощният антихолестеролов фактор, който намалява холестерола. Пропускът е, че след всяко "Е" на етикета на продукта в скоби трябва да е записано какво представлява то и да не се плашат хората. Например, "Е 300" е витамин С и хората да знаят, че става въпрос за витамин С. От ябълката например се извличат 10 "Е-та", които се влагат в различни продукти, поясни експертът.
0 Коментара: