Земен заприлича на Рио де Жанейро (СНИМКИ)
12-метров кръст се издигна на „Орлово гнездо” над града
Курбанът вече е готов
В събота на празника на Свети Мина, покровителят на семейството, сираците и хората на път, духовници, началници и народ се качиха до хълма, за да осветят символа Господен. За мир и благоденствие, за здраве, берекет и успех на земенчани, тези, които ги управляват, другите, които са над тях, патриарха Неофит, чак до правителството се помолиха свещениците. Имаше и речи, които имаха изключителната стойност да бъдат кратки. По някое време мощният бас на световноизвестния оперен певец, роден в Земен, Петър Петров разтресе околността с „Многая лета”.
Има нещо магическо в това малко пространство, твърди се от древни времена. Иначе няма как да се обясни фактът, че в радиус на 50 квадратни километра има построени осемнадесет манастира и десет църкви. Неотдавна и над близкото село Пещера също бе издигнат кръст. Неговата височина е пет метра.
В манастирския двор кулинарните величия от местен калибър бяха дошли да покажат майсторлъка си. Истинска „Черешка на тортата” само че не толкова скучно и далеч по-вкусно. Нищо от МОЛ-а и всичко отгледано в двора, такъв бе произходът на изложените чудесии. Разбира се, имаше и екземпляри, които биха шашнали дори рекордьорите от „Гинес”. Като петдесеткилограмовата тиква, с диаметър осемдесет сантиметра, отгледана от Георги Георгиев и Васил Методиев. Виж каква тиква, дивеше се местен поет-интелектуалец. Да бе по-голяма от нас, допълни с възторг придружаващият го негов почитател.
Тиквата рекордьор
Нямаме представа какво е менюто на английската кралица, но сигурно и тя би се изкушила да опита от шедьоврите, от които масите се огъваха. Различни видове баници, погачи, кексове, позабравената с годините грис халва, родени само в чистата природа сирена, кашкавали, млека.
Разбира се, няма манастирски празник без курбан. Приготвянето му и тук бе поверено на Ангел Ангелов, прочул се като радетел за съхранение на родното културно наследство. Той донесе както винаги юнашкия си тиган с диаметър 150 и височина двадесет сантиметра. Осем души, осем часа рязаха на ситно, и то на ръка: осемдесет килограма пилешко филе, и петдесет килограма чушки и още толкова лук. Към всичко това бе добавен грах и царевица, 5 литра олио, сол и пипер. Маги е сред постоянните доброволци, помагачи, които следват вече четири години Ангел Ангелов из цялата страна. Тя е бесарабска българка от Запорожието. Там живее голяма колония от наши сънародници, казва, те се стараят да съхраняват традициите на дедите си.
След близо пет часа варене курбанът вече е готов, а зяпачите достатъчно изгладнели. В крайна сметка 650 души опитват от вкусната гозба. Естествено човек като хапне и си пийне му става весело на душата и му се ще да запее. Така и става.
Олтарът на манастира сбъдва желания
Исак ГОЗЕС
Последвайте ни
0 Коментара: