Агроном Иван Иванов: Време е да засеете корнишоните за туршия
Ако пречупите върховете, до късна есен ще берете краставички
предимствата на високото отглеждане на корнишони не са за подценяване
Най-важното е, че растенията по-малко боледуват, лесно се берат и по-дълго плододават. Ако все пак сте решили да ги пуснете свободно да се стелят по земята, то трябва непременно почвата под тях да е застлана със слама, за да не загниват плодовете.
Късните корнишони не се отглеждат на високо, а се оставят да пълзят по почвата. Когато ги берете обаче, внимавайте да не тъпчете и обръщате стъблата и ластуните, защото плодовете ще започнат да нагарчат.
Растежът и плододаването се стимулират чрез пензиране (пречупване на върха на растенията). При краставиците то се препоръчва, защото е много полезно.
В резултат на него се образуват странични разклонения,
по които се получават много цветове и плодове
Регулират се растежът, броят на завръзите и образуването на плодовете. Стъблата се пречупват след 2-рия лист, за да дадат две странични разклонения. Всяко от последните разклонения се пензира на 6 или повече листа. Следващите разклонения се пречупват на 2 листа над образувалия се плод. Не забравяйте, че краставиците не понасят силните ветрове и за да ги предпазите, може да ги засеете между редовете царевица. Пожълтелите и застарели листа трябва да се отстраняват, защото са добро убежище на болести и неприятели.
0 Коментара: