Шафранът е най-скъпата подправка в света, която някои готвачи определят и като най-ценената в кулинарната индустрия. Тя се получава от цветовете, по-точно от тичинките, на шафрановия минзухар. Цената ѝ може да достигне астрономически величини от рода на 30 000 евро за килограм.
Името идва от арабската дума „asfar”, което в превод означава "жълто".

Той се е използвал в Китай още през 7-ми век, а в Европа е бил пренесен първо в Испания от арабите през 10-ти век.

Лечебните свойства на магическата подправка са познати от най-старите медицински документи, датиращи от 1600 г. пр. Хр. Шафранът е известен като лек за проблеми със сърцето и храносмилането, запазва зрението, като освен това е и мощен антиоксидант.

За шафрана могат да се кажат още много неща. Ето някои от най-малко познатите факти за него:

Египтяните са правили бира с шафран и кимьон

Мумиите са били поръсвани с шафран

Шафрановото цвете се смята за божествено и се споменава в творбите на Омир

При финикийците, през първата брачна нощ, чаршафите били боядисвани с шафран

Шафранът се използва и в парфюмерията

Шафранът е един от най-популярните афродизиаци

Шафранът е по скъп от златото

Шафранът може да издържа при минус 20 градуса

Най-вкусният ориз се приготвя с шафран 



Източник: fakti.bg