Напълно уважавам усилията на г-н Слабаков във връзка със свободата на пушещите, с уговорката, че това е доказано вредна практика, но изказванията, които той прави, оставят впечатление у масовата аудиторията, че контактите с гей хора са опасни.
Това казва пред Агенция „Фокус” Радослав Стоянов, ЛГБТ активист, завел дело срещу режисьора Андрей Слабаков заради дискриминационни изказвания спрямо гей общността в телевизионно предаване. Съкращението ЛГБТ означава “Лесбийки, Гейове, Бисексуални и Транссексуални”. „Той очевидно говори, без никакво чувство за отговорност за вредите, които, като публична личност, може да нанесе на една общност. Това е поводът за нашето дело”, обяснява Стоянов. „Андрей Слабаков твърди в своето изказване, че ние сме завели дело срещу него заради това, че е казвал истината. Това съвсем не е така”, отбеляза Стоянов.

„През 2011 г. в национален ефир в прайм тайма той заяви, че гейовете са по-опасни от тютюнопушенето, тъй като сеят СПИН, масово. Аз и колегата правозащитник Добромир Добрев заведохме дело срещу г-н Слабаков по закона за защита от дискриминация за тормоз, както е формулирано в закона. Ако г-н Слабаков си е направил труда да прочете нашето становище пред съда, щеше да знае, че основният начин за разпространение на ХИВ е хетеросексуалният полов контакт”, казва Радослав Стоянов. /БЛИЦ