Невероятно красивата сграда, наречена „Океан на книгите“, е дело на MVRDV в колаборация с китайското архитектурно студио TUPDI
В Китай размерите винаги са впечатляващи. Като новооткритата библиотека в културния център Бинхай в Тиендзин с визия на космически кораб и площ от 33 700 кв.м., която да събере под един покрив 1,2 милиона книги!



Изумителният дизайн е дело на холандската дизайнерска фирма MVRDV в сътрудничество с китайското архитектурно студио TUPDI, информира Elle.



„Интериорът на библиотеката наподобява пещера, с гигантски каскадни лавици от пода до тавана, разположени по стените. Върху рафтовете оформихме кътове за четене и стълби за достъп до горните етажи. В средата поставихме светеща футуристична сфера, която оформи излъчването на сградата отвътре“, казва Уин Маас, съосновател на MVRDV.



Футуристичната библиотека, наречена „Океан на книгите“ (Ocean of Books), е завършена за рекордно кратко време – само 3 години! Тя е проектирана и построена според китайския екологичен стандарт „Зелена звезда“.