Антична находка, която наподобява басейн, беше намерена на Голямата базилика на бул. "Княгиня Мария-Луиза" Пловдив. Антиката от 4-5-и век "изскочи", след като археолозите започнаха да премахват част от цветните подови мозайки, за да освободят място за набиване на пилони за предстоящия строеж на защитното покритие, съобщава „Марица“.
 
Раннохристиянската църква има два пода с настилка от уникални мозайки, които ще бъдат експонирани, след като приключи строежът. Очаква се националният паметник на културата да бъде завършен догодина през септември - октомври.
 
На пл. "Централен" между Пощата и Цар-Симеоновата градина археологическите разкопки са завършени. Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) не разрешава те да продължават. Иван Тотев уточни вчера, че археолозите ще наблюдават реставрацията на разкритата част от Римския форум. Тя трябва да започне догодина по проект на арх. Румяна Пройкова.
 
В Община Пловдив се надяват тези дни НИНКН да одобри и проекта за ремонта на площада. По изричното настояване на експертите от Института новата настилка ще бъде направена от сив гранит със светли нюанси. Вариантът този материал да бъде съчетан с розов мрамор отпада. Веднага след като съгласуваме проекта, ще поръчаме материали, увери кметът и допълни, че целта е настилката на пл. "Централен" да бъде завършена през декември. Останалите детайли за площадното пространство ще се изясняват допълнително, каза кметът.